May 22, 2024

VIKEND U TEMIŠVARU

Želite da otputuje na dan ili dva preko granice, da ne bude daleko, da ne bude skupo a da imate šta da vidite? Naša preporuka je da posetite Temišvar.

Međunarodni žiri je proglasio Temišvar za Evropsku prestonicu kulture 2021. 

Na samo 150 km od Beograda nalazi se ovaj, treći po veličini, grad u Rumuniji (posle Bukurešta i Kluž Napoka). Sagrađen je oko niza trgova, raskošnih parkova i bašti. Poseduje najbolje hotele i restorane u zapadnoj Rumuniji, te je stoga odlična  baza za istraživanje Banata čija je istorijska prestonica.

Temisvar

Interesantan je podatak da je Temišvar kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Prema prvom popisu iz 1720. godine, Srbi su bili većina u Temšvaru. Prema popisu iz 2011. godine, u Temišvaru živi oko 4,500 Srba. U Temišvaru postoji i radi srpska gimnazija “Dositej Obradović” sa oko 220 učenika. Pored Srba u Temišvaru žive i druge nacionalne zajednice poput  Nemaca, Mađara,Ukrajinaca čineći oko 10% ukupne populacije. Shodno tome može mu se dodati epitet multietničkog grada.

Temisvar

Za ovaj grad u zapadnoj Rumuniji kažu da je grad cveća i pozorišta, a za mnoge je on ulaz u Transilvaniju. Transilvanija je magična zemlja. Magična po svojoj raznolikosti, istoriji, ljudima i prelepim prizorima Karpatskih planina. Temišvar je idealan izbor za sve one koji  bi hteli da dožive obode Transilvanije pre no što se upute u srce ove oblasti.

Kod grofa Drakule.

Iako je najpoznatija legenda koja se vezuje za ceo region,upravo legenda o Grofu Drakuli (Vladu Tepešu), noviji istorijski događaji su pesudno uticali kako na sam grad tako i na celu zemlju. Ti događaji se vezuju za revoluciju u Rumuniji 1989. koja je rezultirala padom vladajućeg diktatorskog režima i pogubljenjem Čaušeskog. Revolucija je započela u Temišvaru ispred čuvene Temišvarske Opere. Zbog toga je Temišvar poznat kao Primul Oraş Liber (Prvi oslobođeni grad).

Istorijski centar Temišvara

 

Istorijski centar grada je verovatno prvo što ćete videti kada dođete u ovaj grad. Šetnja pešačkom zonom trgom Pobede do opere i trga Slobode je vredna dolaska ovde. Tu postoji dosta cveća, fontana, kafića i restorana gde možete sesti i uživati kako u hrani i piću tako i u pogledu.

U istorijskom centru se nalazi Trg Pobede i Trg Slobode.

Trg Pobede 

 

Noviji gradski trg, izduženog oblika. Na ovom trgu, u čuvenoj zgradi „Palata kulture“ koju deli sa Nacionalnim teatarom, nalazi se

Rumunska Temišvarska opera

 

Operom rukovodi Ministarstvo Kulture. U njoj se tokom sezone održavaju opere, operete, baleti i opere za decu. Prvo izvođenje u Temišvarskoj Operi se desilo davne 1875. godine.

Temisvar Opara

Ono što ovu Operu odvaja od mnogih drugih jesu događaji vezani za politiku. Naime, revolucija u Rumuniji, decembra 1989. godine je počela upravo u zgradi opere. Masa od 40,000 ljudi se skupila na otvorenom prostoru ispred, a neki su uspeli da uđu u zgradu kroz zadnji ulaz i da drže govore sa balkona. Balkon Opere čija je slika obišla svet je postao poznat kao balkon Rumunske revolucije i simbol slobode.

Na drugom kraju trga Pobede je smešetna:

Rumunska Pravoslavna crkva

 

Crkva je građena u periodu od 1936. do 1946. godine. Zbog nezgodnog zemljišta, izgrađena je na 1000 stubova armiranog betona. Visoka 83.7 metara predstavlja jednu je od najviših građevina u Temišvaru. Ova crkva je jedinstvena po svojoj vizantijskoj arhitekturi koji podseća na manastire Bukovine.

Temisvar pravoslavna crkva

Temišvar je bombardovan u oktobru 1944. Legenda kaže da je 6 bombi palo na crkvu od kojih je samo jedna eksplodirala. Ovo se smatra božanskim čudom!

 

 

Trg Slobode

 

Jedan od najstarijih trgova na kome se nalaze srednjovekovne prodavnice. Trg je okružen važnim građevinama kao što su Vojni Muzej, Ministarstvo inostranih poslova i Opština. U centru Trga Slobode se nalazi neka vrsta obeliska sa nekoliko skulptura na čijem je vrhu slika Bogorodice sa zvezdanom krunom na glavi. Sagrađena je 1756. godine kao spomen na one koji su umrli 1738. tokom epidemije kuge. 

 

 

Vodič za nekonformiste 

Gde drugo da ocenite temišvarsko pivo, nego u Temišvarskoj pivari. Ova pivara je osnovana davne 1718. godine na inicijativu Austrijske vlasti a 2001 godine lokalna fabrika piva Ursus je kupila pivaru i nastavila da proizvodi originalno pivo.

Napravite pauzu u Mokum kafeu i uživajte u šolji kafe po izboru kao i u pogledu na fotografije grada ili na inspirativne citate ispisane na zidu. Pređite do impresivnog

Trga Ujedinjenja

i posetite Muzej umetnosti koji se nalazi u lepoj Baroknoj Palati. Jedna od glavnih izložbi u ovom muzeju je kolekcija slikara Corneliu Baba sa preko 80 radova iz različitih perioda. Tu je i Evropska slikarska galerija koja obuhvata radove evropskih umetnika od XVI do XX veka.

Preko puta  trga Ujedinjenja se nalazi mesto gde možete da popijete još jednu kafu ili pivo, čuveni Papillon Cafe, mestu gde se skupljaju gikovi i pisci.

Ako ste entuzijasta i ako vam je ostalo vremena možete da posetite i lokalnu fabriku duvana koja je sagrađena davne 1846. Godine.

Klopa

Nisu samo kobasice tradicionalna rumunska hrana. Ako hoćete da probate pravu rumunsku kuhinju posetite restoran Timișoreana na trgu Slobode. Porcija za dvoje nije skupa a podrazumeva sve od pečenih paprika, svinjskih specijaliteta, salata, turšije do mămălige (tradicionalne rumunske kaše od kukuruznog brašna). Ako tražite neko romantičnije mesto posetite Casa Bunicii restoran sa cvetnim zidovima i lutkicama koje će da vam prave drustvo dok uživate u tradicionalnoj hrani. Dobar sendvič ćete naći na dve loakcije u Lucas sendvičarama, jedna odmah do restorana Timișoreana i druga na trgu Piații. Ako ipak žudite za internacijonalnom kuhinjom, naći ćete je  u Iulius molu.

Preporuke

Ako ste odlučili da prespavate u Temišvaru, ne dozvolite da vam se veče završi u hotelskoj sobi. Umesto toga, prošetajte do Scart Loc Lejer pomalo neobičnog bara u jednoj staroj kući sa starinskim nameštajem i kovanicama zalepljenim na šank. Na maloj pozorinici iza bara se održabaju  Auăleu performanse.

Temišvar ima nadimak, “Grad cveća“ zbog parkova koji okružuju centar grada. Iznajmite biciikl i provozajte se do boatničke bašte, preko mostova i nazad kroz parkove.

U ovom gradu se održavaju brojni festivali, festival jazza, pozorišta, muzike i filma i verovatno je najbolji od njih svetski festival muzike, Plai, koji se održava u  zelenom okruženju Banatskog Muzeja.

Lični utisak

Mi smo Temišvar posetili u Aprilu 2017. Dok smo šetali od mesta gde smo se parkirali ka istorijskom centru imali smo utisak da smo se našli u napuštenom gradu. Stare zgrade u kojima kao da niko ne živi, zarđale ograde, neobično široke tramvajske šine i samo po koji prolaznik. Nakon šetnje pešačkom zonom, imali smo utisak da je grad mali i nije ništa posebno. Najveći utisak je ostavila prelepa pravoslavna crkva. Međutim, kada smo završili obilazak, provozali smo se okolo i tek tada shvatili koliko je zapravo ovaj grad veliki.  Za one koji vole da zarone ispod površine, Temišvar itekako ima šta da ponudi!

Korisni saveti   Korisni saveti

 

Naći ćete na popustima veliki broj ponuda od strane agencija koje organizuju jednodnevni izlet u Temišvar. Ovo se zaista isplati jer ćete po simboličnoj ceni uživati u jednodnevnom izletu. Ono što je mana ovih tura jeste da može da se desi da čekate na granici više nego inače i da nemate slobodu da obićete sve što ste želeli. Agencije vas najčešće vode samo da vidite pravoslavnu crkvu i istorijski centar a zatim do tržnog centra. Temišvar ima da ponudi više od toga!

Od Beograda se ide preko Vršca i treba manje od 2,5 sata. Nije auto put tako da nema putarina.

I na kraju, ne donosite prebrzo zaključke. Možda vam se Temišvar na prvi pogled učini mali i ne tako poseban grad ali dajte mu šansu, možda vas i oduševi!

Pišite nam vaša iskustva i predloge i pogledajte još zanimljivih destinacija na našoj stranici o putovanjima.

Povezani postovi

Komentar 1

Vaš komentar

Your email address will not be published.