July 23, 2024

48 SATI NA BLEDU

Bledsko jezero

ŠTA DA RADITE, ŠTA DA VIDITE, GDE DA JEDETE ?

Malo jezero u podnožju Alpa sa jedinim ostrvom u Sloveniji vekovima predstvalja nadaleko čuveni raj i impresionira posetioce prirodnom lepotom, legendama i moći da vrati zdravlje. Bled danas predstavlja  jednu od najvećih turističkih atrakcija Slovenije. Ovo mesto je idealno za vikend odmor i relaksaciju u veličanstvenoj prirodi.

Kada smo posetili ovo predivno mesto u oktobru 2016 osećali smo se kao u bajci. Jesenje boje dale su posebnu čar i uživanje u pogledu je bilo potpuno!

ŠTA DA RADITE, ŠTA DA VIDITE ?

  • Popnite se do zamka na bregu i uživajte u pogledu na jezero

Bledski zamak na vrhu brega pruža najlepši pogled na jezero, ostrvo i alpske vrhove. Zbog svoje lepote, ovaj zamak je jedno od najlepših mesta za venčanja u Evropi a takođe je i mesto gde se odžavaju važni diplomatski i državni sastanci. U ovom dvorcu živopisne arhitekture iz 12 veka  nalazi se i muzejska kolekcija , radionica gde može da se nauči o kaligrafiji, podrum gde se falšira vino i stavlja pečat, kovačnica i restoran.  U letnjim mesecima, ovde je moguće sresti  dvoranina ili posmatrati turnir u streljaštvu.

  • Posetite ostrvo vožnjom tradicionalnim “pletna” brodom

Do ostrva koje spava u sredini jezera stiže se tradicionalnim drvenim brodićima koji vekovima prevoze posetioce. Ovim brodićima upravljaju izdržljivi veslači poznati kao pletni. Nakon iskrcavanja, posetioci se penju uz 99 kamenih  stepenika  da stignu do Bogorodičine crkve.  Legenda kaže da će  se onom koji sluša crkvena zvona ispuniti želje.  Jedna od legendi kaže i da će mladi bračni par pratiti sreća ukoliko mladoženja iznese mladu uz ovih 99 stepenika. 

Kažu da su crkvena zvona, napravljena u ranom 16. veku stigla od samog pape. Prema legendi, papa je dao zvona crkvi nakon što su prvobitna zvona, tokom nevremena završila na dnu jezera. Bled zaista ima dva legendarna zvona, jedno u crkvi i jedno na u jezera. Legenda o potonulom zvonu se oživljava svake godine tokom posebnog Božićnog događaja. 

ŠTA I GDE DA JEDETE ?

Bledske krempite u Hotelu Park

Bledska krempitaOvo je nešto što ne smete da propustite! Bledske krempite su čuvene već decenijama i kao takve su simbol bledske kuhinje. Iako krempite mogu da se kupe bilo gde, bledske su prosto najbolje.  Bivši menadžer poslastičarnice u Hotelu Park je isprobavao ovaj recept godinama dok nije uspeo! Njegove krempite koje se pripremaju u ovoj poslastičarnici i prodaju u kafeu preko puta hotela su nadaleko čuvene.


Šta je tajna ? Zapravo nema tajne, priprema krempite sa Bleda ima dosta 
isustva, a iskustvo je ono što se računa. Prema nekim izvorima, u posednjih 60 godina prodato je  preko 12 milona krempita. Zlatna hrskava kora  naprevljena od testa sa maslacom (ne margarinom), slasni vanila krem savršene gustine (sa savršenim omerom brašna, jer ako je previše kolač nije dobar, ako je premalo , kolač se raspadne nakon     sečenja) , preliven šlagom i prah šećerom.

Bledsko jezero

 

Pizzu u piceriji Rustika

U ovoj pizzeriji, tim mladih sa dosta pozitivne energije ce učiniti sve da uživate u ambijentu i hrani i da napustite pizeriju siti i zadovoljni.  Ovde se nudi veliki  izbor različitih autentično italijanskih pizza. Konobari su ljubazni i nasmejani  a cene pristupačne .

Večera u restoranu Grajska Plaza

Grajska Plaza je savršeno mesto za večeru na Bledu koje nudi  velike porcije i dobar  kvalitet . Nalazi se na jednoj od najlepših lokaicja na Bledu, u podnožju zamka i nadomak jezera pa ovde možete uživati kako u hrani , tako i u pogledu.

 

KORISNI SAVETI

  • Iz Beograda do Bleda treba oko 5 sati vožnje i oko 160 eur za benzin i putarine u oba pravca uz potrošnju od 5l/km. Ljudi obično odluče da posete Bled kao usputnu destinaciju ali nećete pogrešiti i ako se zaputite samo zbog Bleda.  U Sloveniji ima dosta termi i spa centara pa možete svratiti u odlasku ili pvratku
  • Smeštaj na Bledu je dosta skup tako da je bolje naći smeštaj u Ljubljani. Bled je od Ljubljane udalje oko 50km ali ako ćete tamo provesti dan ili dva, više se isplati.
  • Za vožnju brodićima potrebno je izdvojiti 15-20EUR . Prošetajte malo obalom , cene variraju od prevoznika do prevoznika.

 

 

 

 

Povezani postovi

Vaš komentar

Your email address will not be published.