April 25, 2024

PRODUŽENI VIKEND – JAHORINA I SARAJEVO

Ukoliko imate tri dana na raspolaganju ili planirate da zbrišete sa posla (obećavamo da nećemo reći), evo predloga kako da iskoristite vreme na najbolji način.

Udahnite čist vazduh na Jahorini, a onda se spustite u Sarajevo.Zahvaljujući retkoj mešavini kultura i religija, bogatoj turskoj i austrougarskoj zaostavštini, u ovom gradu štošta zanimljivog ima da se vidi.

Okruženo zelenim brežuljcima i podeljeno rekom, Sarajevo je mesto spektakularne lepote. Ožiljci nemilih događaja devedesetih i dalje su vidljivi, ali polako blede. Sarajlje su neobično velikodušni i gostoprimijvi domaćini. Obnovljen  istorijski centar vrvi od kafića i restorana koji će vam poželeti srdačnu dobrodošlicu.

Kako stići?

Ako krećete iz Beograda, najbolji i najbrži put vodi preko Šapca i Zvornika. Potrebno je oko 5 sati umerene vožnje i pun rezervoar, a jedina putarina (130RSD) se plaća na delu auto-puta kojim prolazite kada krenete ka Šapcu. Imajte u vidu da je gorivo u Bosni jeftinije, pa je bolje da svratite na pumpu kada pređete granicu. Put je zahtevan, ali intersantan i prepun prelepih pejzaža, posebno u proleće kada se priroda budi. 

Restoran Mitrović  u Vlasenici

Kada se zaputite putem Sarajeva i Jahorine, nakon par sati vožnje vredi napraviti pauzu i nešto prezalogajiti. Uz sam put se nalazi zanimljiv restoran sa tradicionalnim kuhinjom.  Cene su pristojne, a sem konvertibilnih maraka  primaju  dinare i evre. Mi smo probali čorbu i lepinju sa kajmakom i bilo je vrlo ukusno.

Vlasenica Mitrovic

 

Do Jahorine  i Sarajeva možete uvek stići i autobusom, avionom ili GEA tursom, ali u tom slučaju morate koristiti gradski prevoz ili taksi za obilaske.

Smeštaj

U ponudi je veliki izbor dobrog smeštaja po pristojnim cenama. Mi vam preporučujemo da prespavate  na Jahorini zbog planinske klime i ambijenta. Iz ponude izdvajamo Sport House Novaković  apartmane na uzvišenju preko puta čuvenog restorana Peggy. Komforni su, čisti, topli i zasigurno će se dopasti i onima sa najvišim kriterijumima kada je smeštaj u pitanju. Domaćini su izuzetno ljubazni i predusretljivi pa ako rezervišete direktno postoji mogućnost da prođete povoljnije.

Jahorina

Šta videti ?

Jahorina

Olimpijska lepotica i jedna od najviših planina u Bosni.  Tokom letnjih i prolećnih meseci ovde možete videti idiličnu kombinaciju zelene borove šume, pašnjaka, plavog neba i svežeg planinskog vazduha. Prošetajte do najvišeg vrha Ogorjelice (1916m) i uživajte u pogledu i kiseoniku.  Zimi, Jahorina postaje prava Olimpijska planina očaravajuće lepote. Kada padne sneg ona nudi oko 20km staza, ski škole, ski  usluge i ski rental.

Etno restoran Koliba na Jahorini

U neposrednoj blizini hotela Termag, pored same ski staze. Atmosfera u restoranu je opuštena i domaća a tome doprinosi i enterijer u kome dominiraju drvo i odabrani detalji. Uživajte u raznovrsnom meniju odličnog kvaliteta nakon šetnje  ili u večernjim satima uz dobru zabavu. Ili makar svratite na  šoljicu domaće kafe. Sednite na terasu restorana koja se stapa sa okruženjem i slušajte žubor planinskog potoka. Mi vam preporučujemo da ne propustite uštipke sa heljdom i kajmakom i bosansko meze. Cena kafe je 2,5KM a obrok od 8KM na više.

Koliba Jahorina

Od Jahorine do Sarajeva možete stići za samo pola sata, a jedan od puteva vodi preko Trebevića. 

Trebević

Sarajevo se najbolje vidi sa planine Trebević za koju je neraskidovo vezano.  Kroz Trebević protiču brojni planinski potoci. On je dom na stotine različitih biljnih i životinjskih vrsta. Ako je dan sunčan uživajte u sjajnom pogledu na celo Sarajevo i okolne planine sa nekog od vidikovaca (najviši vrh je 1629m).

Na Trebeviću  postoji veliki broj označenih staza za sve one koji vole planinarenje, a u poslednje vreme on postaje popularana destinacija za mountain bikere.

Posebno se izdvaja turistički kompleks Brus koji ima restoran, bungalove, veštačko jezerce, pešačke i biciklističke staze. 

U blizini Brusa je i Sannyland, zabavni park koji ima dosta zanimljivih sadržaja – šetalište, jezero sa vodopadom, restoran, poslastičarnicu, aktivne igraonice za decu,suvenirnicu i najbolje od svega –  alpine roller coaster (bob staza). Spuštanje roller coasterom traje oko dva minuta, a cena jedne vožnje je 5KM.

Trebevic

Nakon vožnje možete se uputiti u restoran Oxygen, uređen po najvišim svetskim standardima koji nudi vrhunski meni, uslugu na nivou i predivan panoramski pogled na grad od koga zastaje dah. 

Oxygen Trebevic

Kada se spustite sa Trebevića u Sarajevo, u centru ćete naći nekoliko javinih parkinga (koštaju 1 do 2KM po satu) gde možete bezbedno parkirati auto.

Baščaršija

Najstarije sarajevsko naselje, izgrađeno još u XV veku danas predstavlja kulturno istorijski centar grada. Započnite šetnju od baščaršijskog trga poznatog kao Trg golubova. Na tom trgu, neposredno kod tramvajske stanice – Baščaršija, već godinama stoji čuvena gradska česma Sebilj. Legenda kaže da ćete ponovo doći u Sarajevo ako popijete vodu sa ove česme. Nastavite antičkim alejama popločanim kamenom.  Ako želite šetnju sa turističkim vodičem, sarajevoinsider.com  nudi brojne ture.

Napravite pauzu uz kafu iz fildžana i ratluk u nekom od mnogobrojnih kafića. Jedan od njih je i kafe Orijent sa udobnim foteljama, kvalitetnom uslugom i pristojnim cenama (bosanska kafa košta 2KM).

Bascarsija

Sarajevo ponekad nazivaju “Mali Jerusalim”, a Baščaršija u kojoj su, nedaleko jedna od druge, našle svoje mesto katolička, i pravoslavna crkva, sinagoga i nekoliko džamija, opravdava ovaj nadimak.

Ćevabdžinica Željo

Kada dođete u Sarajevo, ne možete a da ne probate sarajevske ćevape. U ovom gradu postoji veliki broj dobrih ćevabdžinica, a mi vam predlažemo jednu u samom srcu Baščaršije, ćevabdžinicu Željo. Ovde su ćevapi u lepinji, čuvena petica (5 ćevapa u lepinji) i desetka (10 ćevapa u lepinji) odavno postali brend.  Ovi ćevapi su neprevaziđenog  kvaliteta i zadovoljiće i one sa najistančanijim ukusom. U Želji ćete za male pare  imati izvanredan ručak. Petica košta 3,5KM, desetka 7KM, a nezaobilazni  kajmak čija je porcija prilično obilna košta 1,5KM.

Poslastičarnica Egipat

Ako krenete od Baščaršije Titovom ulicom, naići ćete na poslastičarnicu Egipat koja je otvorena 1949. godine i godinama predstavlja jedan od najslađih simbola Sarajeva. Čuvena je po sladoledu od vanile, taan alvi, ali i  širokom izboru raznovrsnih kolača.   

Poslastičarnicu je osnovala porodica Ristovski, poreklom iz Makedonije, a danas je vodi dr Ana Korać, koja je napustila karijeru lekara kako bi nastavila porodičnu tradiciju i spremala kolače i sladoled. Idejni tvorac čuvenog sladoleda od vanile  je Anin otac Dušan. Sladoled se priprema ručno, bez ikakvog mašinskog rada i hemijskih aditiva.

Poslasticarnica Egipat

Gosti ove poslastičarnice bili su brojne slavne ličnosti, koje su tu dolazile od Olimpijade – Kirk Douglas, Branko Mikulić, Penelope Cruz, Boris Tadić i mogi drugi.

Večna vatra, Sarajevo

Nastavite šetnju Titovom ulicom i stići ćete do spomenika posvećenog vojnim i civilnim žrtvama Drugog svetskog rata (na uglu Titove i ulice Ferhadije). Spomenik čini ploča sa tekstom ispisanim u bojama zastave bivše Jugoslavije – plavoj, beloj i crvenoj. Ispred spomenika se nalazi bakarno ognjište u obliku lovorovog venca sa otvorenim i stalno upaljenim plamenom koje simbolizuje večno sećanje na oslobodioce Sarajeva i grb bivše SFRJ.

Principov most

Prošetajte do Principovog mosta ili Latinske ćuprije kako se danas zove. Na ovom mostu se desio čuveni atentat na austrougarskog prestolonaslednika, Franca Ferdinanda, 28. juna 1914. godine, koji je izvšio mladi Gavrilo Princip pa je most dug niz godina nosio naziv  Principov most. Stari naziv – Latinska ćuprija – je vraćen krajem XX veka.  

Hum

Ako vam ostane vremena, otiđite do vrha Huma (10ak min vožnje), jer se odavde pruža još jedan fascinantan pogled na Sarajevo i okolne planine – Trebević, Igman i Bjelašnicu.

Park šuma Hum se nalazi prekoputa Trebevića, severo-zapadno od centra Sarajeva, neposredno  iznad naselja Pofalići. 

Hum je prepoznatljiv po repetitoru, koji stoji na samom vrhu brda, na nadmorskoj visini od 816 metara, a koji je nekada bio najznačajniji komunikacioni objekat u Bosni i Hercegovini. Najveći deo brda Hum je proglašen rekreativnom zonom u kojoj je u narednom periodu planirana izgradnja niza sportsko-rekreativnih sadržaja.  

Vrelo Bonse

Na oko 15 kilometara od centra Sarajeva, na površini od 603 hektara, prostire se Vrelo Bosne (izvor reke Bosne) – omiljeno izletište Sarajlija. Vrelo Bosne obiluje interesantnim jezerima kojima plove labudovi i plivaju različite vrste riba, ostvrcima i bujnim zelenilom. Tokom leta je ovde temperatura nekoliko stepeni niža nego u gradu. Ovde ćete naći klupe za sedenje, odmorišta, igralište za decu kao i restoran u kome se kao specijalitet sprema sveže ulovljena rečna pastrmka.

Sarajevo i Jahorina predstavljaju idealnu kombinaciju za produženi vikend tokom koga ćete napuniti baterije za nove radne i životne pobede.

Pogledajte još zanimljivih destinacija na našoj stranici o putovanjima.

Povezani postovi

Komentari 3

Vaš komentar

Your email address will not be published.