June 13, 2024

RUSKI HUMANOID FEDOR

Ruski humanoid robot FEDOR, puca iz pištolja, poseduje veštačku inteligenciju i reaguje na potencijalne opasnosti. Ruska vlada iznela je stav da to ne znači da su stvorili Terminatora.

.

Veštačka inteligencija, po mišljenju mnogih ekspertskih krugova mogla bi da nas odvede do kraja čovečanstva. Ipak, ovakva upozorenja niko ne shvata ozbiljno pa razvoj sistema sa veštačkom inteligencijom neometano napreduje. FEDOR je jedan od takvih sistema.

FEDOR (skraćenica od – Final Experimental Demonstration Object Research) je robot, humanoid razvijen u kompaniji NPO Androidna Tehnika i Ruskom fondu perspektivnih istraživanja. Multitalentovani bot je u stanju da vozi automobil, koristi različite alate, otključava i zaključava, zavrće sijalice, pa čak radi i sklekove. Takođe, treba dodati da je konstruisan da radi u ekstremnim uslovima.

FEDOR robot
ROBOT FEDOR

Zamenik premijera Ruske federacije, Dimitrij Rogozin podelio je preko tvitera vest da FEDOR može pucati iz pištolja sa obe ruke. “Робот платформы F.E.D.O.R. показал навыки стрельбы с двух рук.” tweet On je takođe postovao video u kom se vidi kako FEDOR koristi pištolje.

Ovaj prikaz veštine rukovanja pištoljima od strane robota uznemirio je mnoge ljude. Rogozin je brzo pokušao da ih ubedi kako ne postoji ništa čega bi se plašili. “Mi nismo stvorili Terminatora, nego veštačku inteligenciju koja će imati veliki praktični značaj u različitim oblastima.” tweet.  

Kada je FEDOR prvi put predstavljen, njegova svrha je bila jasna – robot dizajniran da se koristi prilikom spasavanja. Vremenom su njegove sposobnosti uvećavane i njegova upotreba proširena. Trenutno je namenjen za svemirska istraživanja. 

Do 2021. godine očekuje se da FEDOR bude jedini putnik u svemirskoj letelici Federatsiya ili da se koristi kao deo Ruske misije na mesec, planirane za 2031. Rogozin je izjavio: “Ova stvar može da radi bez svemirskog odela i funkcioniše van kruga posade.” –The Mirror  Vežbu sa pištoljima Rogozin je objasnio kao način da se poboljšaju algoritmi i funkcionisanje motora. Naravno, potencijalna vojna upotreba androida sugerisana je i u prošlosti, tako da FEDOR ne bi bio prvi robot dizajniran za borbena dejstva.

Briga vezana za efekte veštačke inteligencije nije limitirana samo na fizičku štetu. Eksperti veruju da će mnogo konkretnije biti ukidanje radnih mesta, ako se ovo već ne dešava. Postoje i oni koji vide automatizaciju u pozitivnom svetlu, tvrdeći da ona donosi samo poboljšanja za radnu snagu.

Jack Ma – vlasnik Alibaba grupe nedavno je izjavio da ćemo u narednih 30 godina imati robota proglašenog za najboljeg menadžera godine. Lord Martin Rees, penzionisani profesor kosmologije i astrofizike na Kembridžu, veruje da bi mašine mogle preovladati ljude u periodu od nekoliko stoleća.

Postaje izvesno da će inteligentni roboti i mašine u narednim decenijama zasigurno promeniti naše društvo, do tada jedini robot koji poznajemo je naš računar a njega jako dobro kotroliše servis računara.

Izvori: The Independent, Twitter – Dmitry Rogozin, Russia Beyond the Headlines, Futurism, The Mirror

Povezani postovi

Vaš komentar

Your email address will not be published.