June 13, 2024

MALTA – BISER MEDITERANA

MALTA – BISER MEDITERANA

Malta – biser Mediterana, ostrvo vitezova, ostrvo gde je vreme stalo. Iako manja od Beograda, Malta je zbog svog geografskog položaja uvek bila značajna za mnoge osvajače. Zbog toga se danas na Malti vidi uticaj sa svih strana. U zgradama i tvrđavama vidimo Siciliju, u jeziku čujemo arapski i italijanski. Voze levom stranom ulice kao Britanci, a u prošlosti su bili pod uticajem i Grka i Francuza.

Pre nego što smo krenuli put Malte pokušali smo da se informišemo što više o ovoj mediteranskoj zemlji. Prvi izazov, da ne kažemo kamen spoticanja, bio je malteški jezik i nazivi njenih gradova i mesta. Uz sav trud nismo uspevali da pravilno izgovaramo nazive gradova i mesta, jer pravila čitanja i pisanja u malteškom ne potpadaju ni pod kakvu kategoriju nama poznatih pravila. Ali time se nismo mnogo opterećivali jer smo, ipak, išli na Maltu kako bismo uživali. Iz tog razloga ako u nastavku teksta negde i pogrešimo u transkribovanju naziva mesta i gradova, ne zamerite. U zagradama ćemo stavljlati tačno ispisane njihove nazive.

Država Malta se sastoji od tri ostrva. Najveće ostrvo takođe nosi naziv Malta i u njemu je prelepi glavni grad Valeta (Valletta). Severo-zapadno od ostrva Malte nalaze se još i ostrvo Gozo ili Goco (Gozo), sve zavisi ko ga izgovara, a između njih najmanje i gotovo nenaseljeno ostrvo Komino, na malteškom Kemmuna.

Prvo što smo primetili po sletanju na Maltu je mali aerodrom, ali prepun putnika koji čekaju svoj let. Koliko je Malta popularna govori podatak da je u prvih 6 meseci ove godine kroz aerodrom na Malti prošlo oko 3,2 miliona putnika. Zaista impozantna brojka.

Vozeći se od aerodroma u blizini Valete do hotela smeštenog na samom severu ostrva, oblast Meliha (Mellieћа) primetili smo da se na Malti dosta gradi ili renovira. Boja koja preovladava na Malti je bež. Gotovo sve je izgrađeno od bež kamena i cigle. Tu monotoniju prekidaju često u zelenu i crvenu boju ofarbani prozori, lođe i ulazna vrata od zgrada.

Valeta

Na ulazu u Valetu

Drugu stvar koju smo primetili je da Maltežani voze poprilično brzo, pa kad se tome doda i to da voze levom stranom ulice, prosto dobijete strah da pređete ulicu, jer ne znate da li treba da gledate levo pa desno pre nego krenete da prelazite ili obrnuto. Isto tako morali smo dobro da razmišljamo na kojoj strani čekamo autobus, da ne bismo otišli u pogrešnom pravcu.

Treća stvar, koju smo doduše i pre puta čuli, je ta da na Malti živi i radi veliki broj Srba. Dakle Srba ima svuda na Malti. Rade po hotelima, restoranima, barovima, prodavnicama, pekarama itd. Čak smo uspeli u Melihi da upoznamo i jednog vozača gradskog prevoza koji je došao na Maltu sa juga Srbije.

Kad smo kod Melihe, dodali bismo da smo u tom gradu bili smešteni i to na 5 minuta gradskim prevozom od male luke Ćirkeve (Ćirkewwa) od koje svakodnevno na svakih 45 minuta voze feriji ka ostrvu Gozo i tamošnjoj, takođe, maloj luci Mdjar (Mġarr). Vožnja ferijem traje nekih petnaestak minuta, a povratna karta košta 4,65 evra.

luka Mgarr

Luka Mgarr

U gradu Melihi postoji dosta plaža, a mi smo posetili dve peščane. Treća, hotelska plaže, se ne računa. Gradska plaža u Melihi je dosta dugačka, sa finim sitnim peskom. More je na tom mestu poprilično plitko, ali ko voli zabavu u plićaku na pravom je mestu.

plaža Meliha

Gradska plaže u Melihi,

Slika preuzeta sa http://www.europego.bg/razvlechenia-i-ekskurzii-v-malta/ , 12.08.2019

Druga peščana plaža koju smo u Melihi posetili je Paradise Beach, koja je u maloj uvali u blizini luke Ćirkeve i koja je jedna od najlepših koje smo na Malti videli. Pesak bele boje, tirkizno more i prelepi kafić i restoran čine ovu plažu veoma interesantnom i primamljivom za turiste, zbog čega i bude puna kupača na njoj.

Paradise Beach

Paradise Beach

Jedno, posebno interesantno, mesto u Melihi je takozvano Popajevo selo. Reč je o seocetu koje je izgrađeno za potrebe snimanja filma o Popaju iz 1980. godine u kojem je igrao legendarni Robin Vilijams. Posle završetka snimanja filma, kućice u seocetu nisu razmontirane, već su nastavile svoj život kao turistička atrakcija na Malti. Danas se u tom seocetu turisti mogu lepo zabaviti, pa čak i đuskati sa Popajem, Olivom i ostalim junacima ovog svetski popularnog crtanog filma.

Popajevo selo

Popajevo selo

Valeta

Skroz na drugom delu ostrva, nalazi se glavni grad Malte, Valeta. Vreme potrebno da se stigne do Valete iz Melihe zavisi od dela dana, kao i od prevoznog sredstva kojim se putuje. Dok autom nije potrebno više od četrdesetak minuta, autobusom tokom dana, vožnja može potrajati i do dva sata zbog velikog broja stanica i gužvi na ulicama. Kad smo kod autobusa, zanimljivo je da cena karte ne zavisi od broja stanica ili vremena vožnje. Svaka karta koja se kupi u autobusu kod vozača košta dva evra, nezavisno od toga dokle idete.

Valeta je grad iz bajke, koji se mora obavezno posetiti kada se ide na Maltu. To je grad koji se nalazi na malom poluostrvu i koji na svakom koraku odiše istorijom i pričama. Kao i ostatak Malte i u njemu dominira bež boja zgrada i bedema starih tvrđava. Ono šte se svakom turisti preporučuje da poseti u Valeti su:

  • Upper Barrakka Gardens sa pogledom na Veliku luku i tri grada poznata kao Malteška Venecija. To su: Vittoriosa, Senglea i Cospicua.
  • Lower Barakka Gardens
  • Co-Kathedral of St. John
  • Kao i mnogi muzeji i crkve koji se nalaze u blizini

Pogleda sa Upper Barrakka Gardens

Upper Barrakka Gardens

Upper Barrakka Gardens

Upper Barrakka Gardens

Upper Barrakka Gardens

Upper Barrakka Gardens

Pogled sa Upper Barrakka Gardens

Ostrvo Gozo

Severo-zapadno od ostrva Malta nalazi se ostrvo Gozo. Do Goza se može stići ferijem iz luke Ćirkeva. Njime se stiže u luku Mdjar, a iz nje veliki broj autobusa vozi u svim pravcima ostrva.

Mi smo se uputili u prestonicu Goza, u grad Viktoriju (Victoria), nekada zvanu Rabat (Rabat). Ona se nalazi negde na sredini ostrva, udaljena nekih pola sata gradski prevozom od luke Mgarr. Arhitektura u gradu Viktoriji, kao i na celom ostrvu Gozo, ne razlikuje se od arhitekture na ostrvu Malta. Dakle, dominiraju niske zgrade u bež tonovima. Ono što dominira u glavnom gradu Goza je tvrđava, takozvana Ćitadela (Ćittadella) sa koje se pruža pogled na sve 4 strane ostrva. Naravno i Ćitadela je u bež tonu. Pored prelepog pogleda na grad Viktoriju, na Ćitadeli se može posetiti Katedrala Marijina Uspenja, Arheološki muzej, Prirodnjački muzej, stari zatvor…

Ćitadela

Zidine Ćitadele

pogled sa Ćitadele

Pogled sa Ćitadele na deo grada Viktorija

Pogled sa Ćitadele

Pogled sa Ćitadele na drugi deo grada Viktorija

pogled sa Ćitadele

Pogled sa Ćitadele u pravcu mora

Ostrvo Komino i Plava laguna

Najmanje, ujedno, i nenaseljeno ostrvo ove mediteranske države je ostrvo Komino. Komino je stanište velikog broja ptica, koje, doduše, nismo tražili, jer nam je bio cilj da uživamo u krstarenju oko njega, kao i da vidimo Plavu lagunu i uživamo u njenoj tirkiznoj boji mora.

pecina ostrvo Komino

Na izlazu iz pećine

Blue Lagoon

Pogled sa obale Komina

Možda i najveća atrakcija ostrva Komino je definitivno Plava laguna. Broj kupača koje možete svakodnevno sresti u Plavoj laguni dovoljno govori o tome o kakvom mestu se radi. Tirkizno more i beli pesak na dnu čine ovo mesto jednim od najpopularnijih mesta na Malti.

Blue Lagoon

Plava laguna

Postoji dosta agencija koje organizuju izlete oko ostrva Komino i do Plave lagune. Agencija u sklopu hotela organizovala nam je tročasovni izlet (sat vremena plovidbe oko Komina i dva sata uživanja u Plavoj laguni) za 15 evra za odrasle i 10 evra za decu. Jedina zamerka je bila što smo bili samo dva sata u Plavoj laguni. Da smo mogli ostali bismo ceo dan, ali bi nam povratak nazad bio mnogo komplikovan. Stoga se nismo usudili da rizikujemo.

Da smo mogli ostali bismo ceo dan, ali bi nam povratak nazad bio mnogo komplikovan. Stoga se nismo usudili da rizikujemo.

Malta, kao jedna od najmanjih država Evrope, ali i sveta, nije poznata po svojim proizvodima, ali ono što bismo mogli da vam preporučimo da probate su: Kini (Kinnie) – gazirani gorkasto-slatki sok, koji dosta podseća na slovenačku Koktu, pivo Ćisk (Cisk), Tvistiz (Tweesties) – malteška grickalica sa sirom, kao i malteško punjeno lisnato pecivo Pastici (Pastizzi).

Da li ste vi do sada posetili Maltu i koja su vaša iskustva? Šta je na vas ostavilo najveći utisak i da li biste je ponovo posetili?

Povezani postovi

Komentar 1

Vaš komentar

Your email address will not be published.