May 22, 2024

ZEMLJE U KOJIMA SE NAJVIŠE PIJE KAFA

Šta mislite u kojoj zemlji se najviše pije kafa? Turska, Srbija, Bosna i Hercegovina….Ne, ne, to nije tačno. Naš region svakako spada u vrh po potrošnji kafe, ali prvih deset mesta zauzimaju neke druge zemlje. Iako na skoro svakom „ćošku“ postoji kafić gde se može popiti kafa ili kupiti kafa za poneti, to po svoj prilici nije samo kod nas. Evo kako stoje stvari u svetu kada je u pitanju potrošnja kafe po glavi stanovnika.

Kafa

10 – Kanada

6,5 kg po glavi stanovnika

Kanada se izdvaja kao jedina neevropska zemlja na ovoj listi top ten potrošača kafe. Kanađani obožavaju kafu. Pored toga što duž cele zemlje postoje poznati lanci kafeterija, svaki grad obiluje velikim brojem nezavisnih kafića. Kafa je toliko popularna u ovoj zemlji koja ima preko 35 miliona stanovnika, da je kanadsko udruženje kafe smatra najćešće konzumiranim napitkom u zemlji.

Bez obzira na rasprostranjenost kafeterija širom Kanade, mnogi Kanađani ipak najviše vole da svoju kafu piju kod kuće. Hladno vreme i duge zime se smatraju najvažnijim faktorima koji utiču na privlačnost ovog toplog crnog napitka.

9 – Luksemburg

 
6,5 kg po glavi stanovnika

Luksemburg je možda mala zemlja, ali njena ljubav prema kafi je velika. Ova mala zapadnoevropska zemlja troši prosečno oko 6,5 kg kafe po glavi stanovnika godišnje.

Glavni grad ove zemlje obiluje kafeterijama koje serviraju i običnu filter kafu, ali i različite posebno pravljene vrste kafa. Neka od karakterističnih pića za Luksemburgu su „lait Russe“ ili „Rusko mleko“, koja je u osnovi kafe late, ali i „cafe gourmand“, vrsta espresa koji potiče iz Francuske i uglanom se služi uz dezert.

8 – Belgija

6,8 kg po glavi stanovnika
 

Kada razmišljamo o Belgiji, uvek prvo pomislimo na velike količine vafla ili piva, ali ova zemlja ima dugu istoriju kombinovanja čokolade, za koju se kaže da je njihova nacionalna opsesija, i prosečno 1,35 šoljice kafe dnevno.

Nekadašnja kolonijalna sila u Africi, Belgija je imala ogromne plantaže kafe u Kongu i Ruandi. Danas Belgijanci obožavaju kafu, a pored čokolade, vole da je piju dok grickaju vafle, nacionalni specijalitet i njihov odgovor na obožavane krofne.

 

7 – Švajcarska

7,9 kg po glavi stanovnika

Kao i za mnoge druge zemlje na ovoj listi i u Švajcarskoj je ispijanje kafe važna društvena aktivnost. Posebno je popularna kafa čija je osnova espreso, uključujući tu i „caffe crema“, varijantu espreso napitka koji je sličan Amerikanu. Smatra se da je ova vrsta kafe upravo nastala u Švajcarskoj i to u delu oko italijanske granice. Za razliku od skandinavskih zemalja, ovde filter kafa nije mnogo popularna.

Za prosečnog Švajcarca koji u proseku pije 5 šoljica kafe dnevno, ovaj napitak može predstavljati ozbiljan izdatak, s obzirom da u pojedinim kafićima cena kafe dostiže cenu i do 3,5$ 

6 – Švedska

8,2 kg po glavi stanovnika

U Švedskoj postoji koncept, poznat kao „fika“, što bi u bukvalnom prevodu značilo „popiti kafu“. Taj ritual, da ga tako nazovemo, podrazumeva obaveznu kombinaciju kafe i kolačića ili nekog peciva. „Fika“ mogu biti različite situacije, kao što je pauza za kafu ili druženje sa prijateljima, ali im je zajednički imenitelj upravo kafa.

Mnogi Šveđani kafu uzimaju veoma ozbiljno, toliko predano da ona prestaje da bude samo napitak i postaje način života. Iako je uživanje u kafi kod kuće, u samoći, posebno opuštajuče, ona je ipak najčešće deo socijalne interakcije. U velikim gradovima, a pogotovu u glavnom gradu Štokholmu, postoji veliki broj različitih kafeterija, bilo da se radi o poznatim lancima ili simpatičnim lokalnim kafićima.

5 – Holandija

8,4 kg po glavi stanovnika

Holanđani su bili prvi u Evropi koji su dobili prave stabljike kafe, koje je iz Jemena doneo Peter van der Brok.  Zrna ove kafe su iskoršćena za proizvodnju čuvene „Dutch“ kafe, a holandske kolonije Java i Surinam su postale glavni dobavljači kafe.

Danas su holandski kafići specifični po tome što zajedno sa kafom služe i marihuanu. Kult kafe u ovoj zemlji je i dalje jak, a o tome govori i činjenica da prosečan Holanđanin popije 1.84 šoljice kafe dnevno.

Kafa se, naravno, pije i po kućama i to obično kada je „Koffietijd“ ili vreme za kafu, obično uz kolačiće. Interesantno je da se poimanje kafe donekle razlikuje između severnih i južnih delova zemlje, kao i okviru različitih religija. Sever pretežno naseljavaju protestanti koji služe kafu uz jedan kolačić, smatrajući to skromnim gestom. Na jugu, koji je tradicionalno naseljen katolicima, vreme za kafu, pored kafe podrazumeva i veliku slatku pitu.

 

4 – Danska

8,7 kg po glavi stanovnika

Ako za narode sa severa Evrope možemo reći da su najveći ljubitelji ovog crnog napitka, onda je Danska princeza od kafe. Stanovnici ove države piju oko 1.46 šoljica kafe dnevno. Kao i kod ostalh Skandinavaca, u Danskoj se kafa tradicionalno služi uz svako jelo i obavezna je u svim prilikama, uz kolačiće, torte ili male sendviče. Na jednoj drugoj listi koja govori o najskupljim kafama na svetu, Danska se nalazi na 6. mestu, tako da ih svaka šoljica košta prilično.

3 – Island

Solja kafe
9 kg po glavi stanovnika

Sigurno postoji korelacija između hladne klime i kafe – možda baš ona daje savršen osećaj udobnosti u toplom domu u toku hladnog, tamnog dana. Kao i ostali narodi sa severa Evrope, Islanđani konzumiraju prosečno 5 šoljica kafe dnevno.

U Rejkjaviku, glavnom gradu Islanda, nećete naći velike lance kafeterija, ali zato na pretek ima malih, nezavisnih kafića svuda po gradu. U prilog činjenici da Islanđani veoma ozbiljno shvataju kafu, idu brojna takmičenja barista koja se organizuju u ovoj zemlji, a sve u nameri da se dostigne najbolji kvalitet u pripremanju kafe.

2 – Norveška

9,9 kg po glavi stanovnika

Kao i u većini evropskih zemalja, kafa je u Norveškoj prvo postala popularna među bogatijim slojevima stanovništva u 18. veku.

Kafa se uobičajeno servira uz doručak, ali i uz dezert posle večere. Novežani takođe vole da pozivaju društvo na kafu uz kolače i pecivo. Ako se ikada zateknete u ruralnom delu Norveške, ne zaboravite da probate „karsk“, koktel koji se pravi od kafe i vodke.

1 – Finska

12 kg po glavi stanovnika

Ako ste ikada sreli nekog Finca, jasno vam je da je 12 kg po glavi stanovnika prilično nisko, imajući u vidu koliko oni piju kafu. Taj prosek je još viši kada iz kalkulacije isključimo decu.

Kafa se konzumira svakodnevno, tokom celog dana. Interesantno je da najveći broj sindikalnih organizacija posebno insistra na pauzi za kafu. Veoma važan deo svakog okupljanja su bifei – stolovi na kojima se služe hladni sendviči, hleb, kolači, torte i naravno neograničene količine „khavi“.

Najpopularnije vrste kafe su blago pržene. Ovo je verovatno posledica toga što su u davna vremena Finci kupovali zelena zrna kafe i kod kuće ih pržili. Tradicionalno finsko spremanje kafe je varijacija turske kafe gde se mlevena kafa preliva vrelom vodom, a onda nekoliko puta kratko vri. Finska kultura ispijanja kafe istrpela je različite uticaje, ali jedno je sigurno – još dugo će imati primat među Fincima. Ukoliko ikada budete pozvani u finski dom, budite pripremljeni na vruću šolju kafe. Samo nemojte tražiti bez kofeina, tako nešto ne postoji u nordijskim zemljama.

Koliko vi kafe pijete dnevno? Kakve tipove kafe? Da li idete u kafiće ili više volite da uživate u svom domu uz toplu šolju crnog napitka? A da li ste znali da pored toga što je dnevna razbibriga, kafa može dati doprinos u prevenciji nekih teških oboljenja. Podelite sa nama vašu dnevnu rutinu ili uživajte uz ostale članke na našem DiCognito blogu, uz, pogodite šta – pa naravno, šolju tople crne kafe!

Izvor: Wordatlas

Povezani postovi

Komentari 3

 1. Nemanja

  Kod nas ima najvise nerada.. ne znam jel to u korelaciji sa kafom.. ali primetno je kao pojava…

  Reply
 2. Stojan Ivanovic

  Kao veliki fan ovog portala, prosto sam odusevljen da ste posle 100 godina jedan tekst objavili. Svak cast! Tekst nisam procitao jos, jer sam pod utiskom, ali cu ga procitati 🙂

  Reply
  1. I.Cognito

   Postovani gospodine Stojane,
   drago nam je da ste se obradovali nasem novom tekstu.
   Verujemo da ce vam se dopasti,a pa nam javite i svoje utiske.
   Kakvu Vi kafu volite?

   Reply

Vaš komentar

Your email address will not be published.