July 23, 2024

ŠARMANTNA DESTINACIJA VOLOSKO

Volosko

Ukoliko tražite Volosko na GPS mapama ili pokušavate da nađete koliko stanovnika ima, može se desiti da to ne pronađete. Razlog je taj što je Volosko zapravo deo Opatije. Ali ipak,iako je Opatija lepa, nedostaje joj šarm Voloska koji je postao nešto više od turističkog odmarališta.

Šta to Volosko čini posebnim i zbog čega bi ga trebali posetiti?

Ako želite vidite morsku obalu nekoliko puta godišnje, onda je to pravo mesto za vas. Volosko je lepo malo ribarsko mestašce, nadomak Opatije sa kamenim ulicama u kojima uživaju mnogi posetioci.

U lokalitetu ovog malog grada možete naići na nekoliko umetničkih galerija, koje privlače veliki broj umetnika i sve one koji vole umetnost.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih naučnika, Andrija Mohorovičić je rođen u Volosku i njegova dela možete videti svuda. Meštani Voloska su veoma ponosni što je njihovo malo mesto imalo tako poznatu osobu. Po njemu ime nose ulica, restoran, pa čak i krater na Mesecu. Mohorovičić je poznat po otkriću odvajanja zemljine kore od omotača.

Šta raditi u Volosko?

Volosko je idealno mesto za šetnje i divljenje starim gradjevinama i opuštanju u barovima i restoranima. To je mala luka sa nekoliko restorana i koktel barova koje zaista vredi posetiti. Zanimljivo je da u Volosku možete videti veliki broj mačaka kako leže okolo na ulici a popularna zabava ovde je samo gledati kako se lokalni mačići igraju.

Ukoliko uživate u plivanju u Jadranskom moru, na raspolaganju su vam male plaže i Volosko stubovi sa kojih možete skakati. Velike plaže možete posetiti u obližnjoj Opatiji .

Šetnja obalom je jedna od najboljih stvari u kojoj uživaju kako lokalci tako turisti. Lungomare je dugačko šetalište uz more kojim možete sttići do Opatije (oko3km) ili čak skroz do Lovrana, ukupno 12km! Šetnjom Lungomarem ćete uživati u pogledu na more, zanimljive vile i neke od fenomenalnih hotela.

Restorani i barovi u Volosku

Kako je Volosko ribarsko mesto, većina restorana je poznata po morskoj hrani. Najveći broj restorana i barova se nalazi do luke a mi bismo izdvojili sledeće:

MOHO
Pizerija Moho je dobila naziv po nazvana po Andrija Mohorovičić , a na meniju uvek imaju odlične pizze, paste i salate po pristojnim cenama. U ovoj piceriji ćete uživati u društvo meštana i turista kao i nasmejanih i ljubaznih konobara.

KONTIKI
KonTiki je najpoznatiji bar po velikom izboru pica. Dolaskom ovde vam je zagarantvana dobra klopa, prelep prostor za sedenje na stubovima sa postavljenim ribarskim mrezama  i brz wifi.

PLAVI PODRUM
Plavi podrum je uvek pun bez obzira na visoke cene. Hrana je sjajna a u skoro svako jelo stavljaju tartufe

Postoji i nekoliko drugih restorana vrednih posete u gornjem delu Voloska, dalje od luke:

KONOBA RIBARNICA
Ovo je klasičan i autentičan riblji restoran. Možete birati od svih varijanti sveže ribe, račića, lignji. Sva jela pripremljena su na vatri  zajedno sa ukusnim prilozima za jelo. Ovaj restoran je autentičan i ispuniće očikivanja svih ljubitelja ribe.

KONOBA TRAMERKA
Tramerka je smeštena u prostoru koji liči na pećinu, malog je kapaciteta, stoga je potrebno da se rezerviše sto unapred. Jela su ukusna, iako su malo skuplja. Imaju meni ali nemaju sve u ponudi, pa prilikom izbora jela mozete dobiti preporuke od konobara.

 

KRČMA SKALINADA
Krčma Skalinada je sama po sebi nesto jedinstveno. Ono po čemu se izdvaja jeste sirokolika ponuda ukusnih jela posebno FOIE GRAS i drugi egzoticni sastojci. Cene su malo iznad proseka, ali zaista vredi. Po meni ovo je najbolje mesto ukoliko želite lakši rucak.

Volosko je malo slatko mesto i ukoliko zelite mirniji odmor onda je to pravi izbor. Takodje Opatija je veoma blizu i u okolini ima štošta da se istraži ukoliko vam u Volosku ne bude zanimljivo. Ali, obzirom da ljudi dolaze ovde u potrazi za mirom I relaksacijom, najverovatnije će vam se ovde svideti i uopšte vam neće biti dosadno.

 

Na kraju šta reći, sem da ste napravili ste odličan izbor ako planirate da posetite Volosko u narednom periodu. Tu smo za sva vaša pitanja. A ako ste već posetili ovo predivno mestasce, pišite nam vaša iskustva i preporuke. Pogledajte još zanimljivih destinacija na našoj stranici o putovanjima.

 

 

Povezani postovi

Komentar 1

  1. Pingback: Opatija biser Jadrana, putovanje u Istru sa Dicognitom

Vaš komentar

Your email address will not be published.