May 22, 2024

OPATIJA BISER JADRANA

Posle duge i hladne zime, stigli su topliji prolećni dani. Nekoliko slobodnih dana i vikend i eto mini odmora koji koji bi valjalo provesti negde…. na moru! Osetiti miris mora i prošetati obalom koju zapljuskuju talasi. Možda vam se crnogorsko primorje čini daleko, Grčka ostrva takođe, Halkidiki dosadan… Gde otići? Mi predlažemo da posetite jedan od najlepših gradova u Istri, biser Jadrana, Opatiju. Opatija je udaljena oko 6 sati vožnje od Beograda, ima dugo šetalište uz more i štošta da ponudi da uživanje bude potpuno, a odmor nezaboravan!

Zašto posetiti Opatiju?

Opatija pripada obali Kvarner i ima 170 godina dugu tradiciju turizma u Hrvatskoj. Poznata je i kao biser Jadrana. Ovaj grad blistavih vidika i stenovitih plaža su podigli Habzburzi krajem XIX veka, kada je Austrougrsko carstvo bilo na vrhuncu. Pre 1844, Opatija je bila samo ribarsko seoce sa nekoliko kuća i crkvom.

Početak turizma se vezuje za vilu koju su sagradili otac i sin, plemići iz Rijeke Higinio i Paolo Scarpa i nazvali je Angiolina, po svojoj pokojnoj ženi, odnosno majci. U ovoj vili se danas nalazi muzej turizma i održavaju se izložbe i koncerti jazz i klasične muzike.

Opatija

Opatija je  bila mesto gde su pripadnici kraljevske porodice provodili odmor i mesto gde je Isidora Dankan dovodila ljubavnike, a posetile su je mnoge poznate ličnosti kao što su James Joyce, Giacomo Puccini, Franz Joseph….

Godine 1889,  proglašena je za odmaralište čija klima povoljno utiče na zdravlje.

Kako stići do Opatije?

Ako je polazna tačka Beograd, do Opatije ima oko 560km. Pošto se sve vreme vozi autoputem, može se stići i za 5,5 do 6 sati. Međutim, treba uzeti u obzir zadržavanje na granici i pauze, pa putovanje može da traje i znatno duže. Najdosadniji deo puta je jednolični autoput kroz Slavoniju, a kada to prođete, pred vama je oko 2 sata prijatne vožnje jadranskom magistralom. Direktna autobuska linija za Opatiju ne postoji pa će oni koji putuju autobusom morati da presedaju u Zagrebu.

Smeštaj u Opatiji

Prema nekim podacima, Opatija raspolaže sa 7000 smeštajnih jedinica. U ponudi su brojni hoteli različitih kategorija, apartmani i studija. Za one koji putuju sa ograničenim budžetom, povoljna varijanta je privatni smeštaj u privatnim kućama, kao i smeštaj u obližnjem gradiću Volosko. Volosko je udaljen od Opatije samo 2km, a cena smeštaja je dosta niža.
Oni sa dubljim džepom će naći nekolijo hotela sa 5 zvezdica.
Jedan od poznatijih hotela sa 5 zvezdica je hotel Bevanda, nastao od restorana koji je otvoren 1971. godine. U njemu postoji 10 soba i svaka nosi naziv po nekom od poznatih ljudi koji su posetili Opatiju. Hotel se nalazi neposredno pored mora i ima bar i restoran u kome se nude ukusna jela, dezerti i vina.
Za svaku preporuku je i hotel sa 5 zvezida Miramar kao i vile Arenz i Raisa.

Šta videti, šta raditi?

 

Lungomare


Prva stvar koju vredi posetiti u Opatiji je Lungomare, poznato 12 km dugačko šetalište koje povezuje mesta na Opatijskoj rivijeri – Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran, izgrađeno na inicijativu Austrougarskog cara Franca Josefa i završeno  davne 1911. godine.

Šetnja Lungomarem  pružiće vam posebnu vrstu uživanje u pogledu na more sa jedne strane i na luksuzne vile sa druge strane. Primetićete predivno drveće koje raste iz stena i osetićete specifičnan miris Jadrana. Šetnjom uz more stići ćete do simbola Opatije, devojke sa galebom kao i do većine znamenitosti u Opatiji. Na ovom šetalištu se vidi trud svih ljudi  iz oblasti nauke, kulture, sporta i umetnosti koji su doprineli promociji Opatije.

Parkovi

Opatija je poznata po brojnim lepim i dobro uređenim parkovimaPark Angiolina iz druge polovine 19. veka je jedan od najpoznatijih. U ovom parku je moguće videti egzotične biljke iz Kalifornije i sa Kavkaza kao i drveće banana i datula. Park izlazi na zanimljive objekte kao što su Švajcarska kuća i muzički paviljon.

Park Angolina Opatija
Park Angiolina
Park Svetog Jakova Opatija
Park Svetog Jakova

 

 

Park Svetog Jakova se nalazi u okviru istorijski zaštićenog dela grada. Ovaj park je je nekoliko puta nagrađen kao najlepši park u Hrvatskoj.

Park Margarita, uređen davne 1890te u kome dominira drveće lovora, zaštićen od vetra sa brojnim klupama. Park je dobio ime po majci kralja Viktora Emanuela III. Kao kraljica-majka i udovica prvog kralja ujedinjene Italije, Umberta I, Margarita de Savona je uživala veliku popularnost u celoj Italiji pa je, osim opatijskog parka, po njoj nazvana i najpoznatija napuljska pizza.  

Park Margarita Opatija
Park Margarita

Vila Angiolina

Početak turizma se vezuje za vilu koju su sagradili otac i sin, plemići iz Rijeke Higinio i Paolo Scarpa i nazvali je Angiolina, po svojoj pokojnoj ženi, odnosno majci. U ovoj vili se danas nalazi muzej turizma i održavaju se izložbe i koncerti jazz i klasične muzike.

Crkva Svetog Jakova

Crkva Svetog Jakova Opatija

Šetajući promenadom uz more, naići čete na malu crkvu posvećenu Svetom Jakovu. Priča o Opatiji neraskidivo je vezana za ovu crkvicu i crkveni posed koji kasnije postaje – grad Opatija. Kažu da je Sveti Jakov zaštitnik hodočasnika i putnika, pa onda apotekara, kožara, ratara, voćara i samog grada Opatije. Prema većini izvora, podignuta je oko 1420. godine, kao kolonija monaha pobeglih iz manastira Sv. Petra u Rožacu.

Volosko

Na samo 2km od Opatije, nalazi se predivno ribarsko seoce Volosko sa predivnim uličicama i neodiljivom autentičnošću u kojoj uživaju mnogi putnici. U Volosku se nalazi nekoliko galerija pa se okruženje posebno dopada umetnicima. Ovde je rođen jedan od najpoznatijih hrvtskih naučnika, Andrija Mohorovičić. Lokalci su vrlo ponosni na njega, te tako jedna ulica i restoran nose ime po njemu.

 

Koncerti, izložbe, događanja

Tokom leta, u Opatiji se održavaju brojne manifestacije, koncerti i izložbe na atraktivnim lokacijama kao što su Teatar na Otvorenom, Paviljon umetnosti… U julu se održava Liburnia jazz festival na kome učestvuju brojni poznati umetnici svirajući u parkovima, na brodovima i otvorenim pozornicama. Takođe možete posetiti brojne ribarske svečanosti  na kojima možete isprobati lokalne specijalitete, slušati muziku i osetigi duh mesta i njegovih meštana. Keisernacht je međunarodni festival istorije i kulture zemalja centralne Evrope. Brojni glumci i plesači će vas vratiti kroz vreme u vremena balova. Oni koji dolaze u julu i avgustu mogu da uživaju u besplatnim vožnjama u nekim od oldtimera.

Plaže u Opatiji

Slatina je najveća plaža u Opatiji i mesto gde se održavaju svi glavni događaji u gradu. Nalazi se u samom centru Opatije, duž šetališta uz more. Plaža je betonska i tokom letnjih meseci opremljena suncobranima i ležaljkama, tuševima, barovima i na njoj ćete naći brojne sportske sadržaje.

Tomaševac je plaža koja se nalazi pored šetališta u blizini hotela Ambasador. Plaža je šljunkovita sa betonskim delovima. Prporučljiva je za porodice sa decom i na njoj je tokom letnjih meseci moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane kao i sportsku opremu. Opremljena je i tuševima, a na njoj postoji i nekoliko dobrih barova.

Lido je jedna od najinteresantnijih plaža u Opatiji. Nalazi se pored parka Angiolina, a neposredno iza plaže je otvoreni bioskop gde se leti puštaju brojni filmovi i održavaju koncerti. Na njoj je tokom letnjih meseci moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane kao i sportsku opremu.

Osim ovih poznatih plaža, naići ćete na brojni manje plaže kao i uvalice za uživanje u tišini i intimi.

Jednodnevni izleti iz Opatije

Opatija ima odličnu poziciju za jednodnevne izlete.

Možete napraviti turu Istrom i posetiti gradove na obali kao što su Pula, Poreč, Rovinj ili posetiti male srednjovekovne gradove na vrhovima brežuljaka kao što je Hum.
Na sat vremena voznje od Opatije se nalazi park Učka gde možete uživati u šetnjama, pešačenju ili vožnji bicikla. Takođe, nacionalni park Risnjak nije tako daleko od Opatije, a tu su i nacionalni park Brijoni, Plitvička jezera i Nacionalni park Severni Velebit.
Postoje i brojne organizovane ture brodom koje vode turiste obalom ili do ostrva kao što su Krk i Cres.
Obzirom da je Opatija u blizini Slovenije, vrlo je popularan odlazak tamo i obilazak Pirana, Postojnske jame i drugih znamenitosti. I Italija je nadomak Opatije, pa je tako Trst udaljen svega 70 km ili oko sat vremena vožnje.

Gde jesti u Opatiji?

U Opatiji ćete naći  različite vrste restorana: one koji nude hrvatska jela i one koji nude internacionalnu kuhinju. Cene u restoranima uglavnom zavise od lokacije pa su oni koji se nalaze u centru i glavnom šetalištu uglavnom skuplji.

Taverne nude svežu hranu po pristojnim cenama. Jedna od najpoznatijih taverni u Opatiji je Skalinada u kojoj nude jela spremljena od svežih sastojaka kao i poznata istranska vina.

Kao i u većina turističkih gradova, i u Opatiji ćete naći brojne fast food restorane i pizza barove.

Šoping u Opatiji

U Opatiji se nalazi šoping centar Opereta koji je kažu jedan od najboljih šoping centara u Hrvatskoj. Za nabavku namirnica, tu su veliki marketi poput Konzuma i Bile. Suveniri i đakonije se prodaju u prodavnicama duž šetališta Lungomare.

Noćni život

Noćni izlazak možete poičeti u nekom od brojnih barova, kafea i koktel barova. Neki od najpoznatijih su Leonardo i Mimoza na šetalištu Lungomare. Za one koji vole provod do zore, tu su noćni klubovi Galija, Tantra i Hemingvej koji se nalaze u blizini luke. Takođe, u centru grada se nalaze diskoteke Sedam i Koloseum kao i Lord Byron, jedan od najstarijih klubova u Opatiji.

Korisni saveti

 • Ukoliko putujete automobilom, računajte da vam treba oko 100 EUR za benizin (u zavisnosti od potrošnje vašeg automobila) i oko 55 EUR za putarine
# Jedan smer: Oba smera:
Benzin(zavisi od kokretnog automobila): 40l ~7000 din 80l~14000
Putarina Srbija: 300 RSD 600 RSD
Putarina od granice do Zagreba: 17,53 EUR 35,06 EUR
Putarina od Zagreba do Opatije: 9,60 EUR 19,20 EUR
 • Ukusnu hranu po umerenim cenama ćete naći u piceriji Moho i u konobi Volosko.
 • Svake godine Opatija prosečno beleži 106 dana s kišom, ali to ne treba da vas odbije, jer su to uglavnom prolazni pljuskovi ili lagane kiše.
 • Najlepši deo šetališta Lungomare je od Opatije ka Lovranu.
 • Za nabavku namirnica, tu su veliki marketi poput Konzuma, Bile i Lidla
 • Plaže su uglavnom betonske i šljunkovite i na njima tokom letnjih meseci može da bude gužva. Ako birate manje i intimnije plaže, one su uglavnom stenovite i prilazi im se silaskom niz stepenice.

Na kraju šta reći, sem da ste napravili ste odličan izbor ako planirate da posetite Opatiju u narednom periodu. Tu smo za sva vaša pitanja. A ako ste već posetili ovu jadransku lepoticu, pišite nam vaša iskustva i preporuke. Pogledajte još zanimljivih destinacija na našoj stranici o putovanjima.

Povezani postovi

Komentari 5

 1. Slavica

  Odusevljena sam vasim blogom,a narocito mi se dopao iscrpan opis i sve informacije o boravku u Opatiji.Same slike dosta govore i rado cu prvom prilikom posetiti ovo mesto.Ima dosta dugu tradiciju primorskog turizma,sto mi se veoma dopada.

  Reply
  1. D.Cognito

   Dragi Mirsade,
   Obzirom da znamo da ste talentovan pisac, bilo bi lepo da napisete neki tekst za nas blog 😉

   Reply
 2. Pingback: Malo ribarsko mestasce nadomak Opatije, Volosko

Vaš komentar

Your email address will not be published.