June 13, 2024

KAKO ZAMRZNUTI BANANE

Banane – malo je verovatno da postoji osoba koja ih ne voli, pa je ovo voće izuzetno popularno. Pre svega zbog lepog ukusa, a onda i zato što sadrži visok procenat kalijuma i vlakana.


Međutim, postoji jedan mali problem – kako ih održati svežim.

Neki od saveta za kupovinu banana bili bi: ne kupovati prezrele banane sa tačkicama, jer je to znak da će brzo propasti i ne kupovati banana u velikim količinama.

E sad, ako ste baš kupili veću količinu banana, a znate da ih nećete pojesti, dobra ideja je da ih zamrznete.

Kako?

Vrlo lako, a pri tom neće izgubiti ni ukus. Možete ih čuvati i do 4 meseca u zamrzivaču i koristiti ih za pravljenje ukusnih smoothie napitaka ili za pravljenje kolača, npr banana breada, torte sa bananama ili kolača sa speltinim brašnom.

Banane se mogu zamrzavati sa korom, ali i bez. Banane sa korom jednostavno ubacite u kesu, jednu po jednu (ne u grozdu) i zamrznite. Kora će u zamrzivaču potamneti, ali će banana biti potpuno jestiva, a ukus će ostati nepromenjen. Ova metoda je jednostavnija, ali kada se tako zamrznute banane izvade iz zamrzivača, neophodno je držati ih na sobnoj tremperaturi pre ljuštenja  (zamrznuta kora se teško skida).

Ipak, naš predlog je da banane zamrzavate bez kore. Potrebni su  poslužavnik, papir za pečenje i kese za zamrzivač. I naravno banane.

  1. Postaviti papir za pečenje na poslužavnik/pleh
  2. Iseći banane po dužini.
  3. Poređati ih jednu do druge (ali da se ne dodiruju, da se ne bi zalepile).
  4. Ubaciti poslužavnik sa bananama (nepokriven) u zamrzivač na 30 – 60 minuta.
  5. Kada se zamrznu, izvaditi ih iz zamrzivača i rasporediti po kesama. Pri zatvaranju kesa voditi računa da se izbaci sav vazduh.

Ovako zamrznute banane mogu ostati u zamrzivaču 3 do 4 meseca. A vi ćete imati priliku da na brzinu i bez odlaska u prodavnicu i dodatnog troška spremite omiljeni napitak ili ukusan kolač. Nije loše, zar ne?

Uštedećemo vam vreme i preporučiti da recepte za pomenute poslastice  potražite na našoj kuhinjici.

Izvor: Popsugar

Povezani postovi

Komentar 1

Vaš komentar

Your email address will not be published.