July 23, 2024

RAJ U EGEJSKOM MORU, SKIJATOS

Skijatos pripada Sporadima, grupi od 24 ostrva od kojih se prvi  razvio sredinom XX veka i danas najviše od svih odiše kosmopolitskim duhom.Ovo ostrvo (površine 50 km²) broji preko 50 plaža prelepe boje mora,  skoro kao na Karibima.  Uz  to, njegova unutrašnjost obiluje bujnom vegetacijom pa se može slobodno reći da Skijatos predstavlja pravi raj za letnji odmor.

Skijatos je prepun turista tokom letnje sezone. Oko 150,000 turista poseti ovo ostrvo u avgustu. Najbrojniji su Italijani, Rusi, zatim Grci  i Španci, a poslednjih godina dolazi sve više Srba. Nemci, Britanci i Skandinavci češće posećuju Skijatos u proleće i jesen.

Transport do ostrva

Najpraktičnije i najbrže (oko 90minuta leta) je stići na Skijatos avionom. Postoje čarter letovi iz Beograda koji koštaju oko 200 EUR, a  ako se na vreme rezerviše može da se prođe i jeftinije.

Ukoliko putujete  autobusom ili kolima budite spremni na dugu vožnju najpre do luke Volos, a onda još oko 3 sata trajektom. Autobus je samo za hrabre, jer podrazumeva ukupno 18 sati putovanja. Kolima je potrebno nešto manje vremena, ali više novaca, jer trajekt od luke Volos do Skijatosa u jednom pravcu košta od 25 EUR pa naviše. Online bukiranje trajekta možete izvršiti ovde.

Transport na ostrvu

Busevi:  Celom dužinom južne obale od oko 12km, od grada do plaže Kukunarije, saobraća lokalni autobus. Autobus staje na 26 stanica tako njime možete obići sve plaže. Imajte u vidu da je u povratku,  negde između 17h i 19h gužva pa gledajte da izbegavate taj termin.  Bus saobraća na svakih 20 minuta, od 7 ujutro do ponoći  i cena karte je 1,8 EUR koju plaćate u samom busu.

Taksi: Ostrvo Skijatos raspolaže sa oko 20 taksija koji su na raspolaganju 24 sata i koji će vas prevesti god želite. Taksi stanica se nalazi u luci između škole i glavne luke gde pristižu trajekti. Taxiju možete i da mahnete bilo gde na ulici i ako su slobodni  zaustaviće se. U zavisnosti od  dužine rute cena taxija se kreće od 5 do 16EUR.

Taxi na vodi: Na Skijatosu ćete naći i manje frekventnu vrstu transporta – brodiće koji saobraćaju od i oko ostrva.

Iznajmljivanje automobila: Naravno, ukoliko to budžet dozvoljava, uvek postoji mogućnost da se iznajmi automobil, džip ili skuter i da se brže i udobnije obilaze plaže i unutrašnjost ostrva. Ukoliko se odlučite za tu varijantu, rezervišite auto na vreme preko neke od rent-a-car kompanija. Imajte u vidu do udaljenih plaža na severnoj strani ostrva možete stići samo džipom ili motorom.

Kada ići ?

Sezona na Skijatosu traje relativno kratko obzirom da je smešten severno u Egejskom moru i da more postaje toplo tek kasno u proleće. Barovi na plažama i taverne su otvorene od sredine juna do sredine septembra a noćn klubovi se zatvaraju već krajem avgusta. Čarter letovi prestaju i hoteli se zatvaraju negde oko 8. oktobra nakon čega ostrvo pada u zimski san, sve do početka maja.

Smeštaj

Smeštaj unutar samog grada nije baš tako inspirativan pa je možda bolja ideja naći smeštaj na brežuljcima među maslinama, ili na nekoj udaljenijoj plaži.  Za koju god varijantu se odlučite, naći ćete pristojan i povoljan smeštaj – preko nekog od sajtova ili preko agencije.

Mi smo bili smešteni u samom gradu, apartman je bio komforan i čist, a jedini minus je bio wifi koji nije radio.  Ako vam je neophodan wifi, naša je preporuka da to potvrdite pre dolaska.

Plaže

Kukunarija na južnoj strani ostrva je najpoznatija i jedna od najboljih plaža na Skijatosu. Ova plaža nije naročito razvijena, jer je cela oblast oko nje zaštićena kao rezervat prirode. Ovde ćete naći samo nekoliko ležaljki i opremu za vodene sportove na finom pesku koji zapljuskuje kristalno čisto more. Plaža se nalazi na poslednjoj stanici lokalnog autobusa, a parking mesta su ograničena.

Nadomak Kukunarije, preko rta nalaze se dve Banana plaže – velika i mala koje dele parking i prelep pogled na zalazak sunca. Ako idete busom, nakon izlaska na poslednjoj stanici budite spremni na penjanje i pešačenje prašnjavim zemljanim putem.  Ali vredi truda!

Velika Banana sa boljim peskom nego na Kukunariji  ima suncobrane i ležaljke i odličan bar koji pušta dobru, prikladnu  muziku za razliku od mnogih barova koji puštaju tehno i trens. Mala staza vodi preko brežuljka do Male Banane koja takođe ima suncobrane, ležaljke i bar. Njen južni deo je dugo bio rezervisan samo za naturiste što potvrđuje i crtež na putokazu ka ovoj plaži.

Plaža Sveta Petka se nalazi na 15. stanici autobisa i nudi 400m finog peska i bistre vode. Na plaži postoje dva reda ležaljki, a možete i da stavite peškir bilo gde, gde vam se dopada.

Vromolinos, na 13. stanici  nudi 200m peska koji gleda na zalazak sunca i gusto raspoređene borove u pozadini. Ovde se nalazi zanimljiv taverna-bar (vrlo popularan za venčanja) sa još ležaljki i centrom za vodene sportove. Loša strana: plaža je beznadežno pretrpana turistima tokom sezone kada hotel u blizini unapred rezerviše mnoge ležaljke.

Megali Amos je gradska plaža i omiljeno je mesto za lokalno stanovništvo i za posetioce koji borave u gradu.

Šta raditi ?

Skiijatos nije sinonim za aktivan odmor, ali kada niste na plaži itekako možete da nađete zabavu. Možete da istražujete grad i njegove vidike, odete do manastira Evangelistrias ili utvređenja Kastro, ronite, pešačite, idete na izlete na čuvenu Lalariu i do Skopelosa…

Grad Skijatos

Stari kvartovi na brežuljcima iznad stare luke oko crkvi Tri Jeraha  i Svete Trojice su zadržali svoj šarm sa malim trgovima i kućama sa baštama. Ravni deo ka severu je uništen razvojem turista kao i tokom bombardovanja avgusta 1944. godine.

Uzvišenje iznad luke, do koga se stiže uzanim stepenicama je jedno od mesta sa najlepšim pogledom na grad. Tu se nalazi crkva Svetog Nikole, poznata kula sa satom i nekoliko klupa u hladu na kojima može da se uživa.

Evangelistrias i okolina

Na oko 4km severno od grada nalazi se manastir Evangelistria. Dvorište i vrata manastira su otvorena tokom celog dana. Manastir je imao posebno značajnu ulogu tokom grčke revolucije nudeći sklonište borcima i izbeglicama. Tu se nalazi i muzej koji nudi brojne dokumente i fotografije Balkanskih ratova, uključujući grčke vazdušne snage u akciji.

Manastir Evangelistrias predstavlja početak/završetak zanimljive i obeležene, delimično asfaltne, delimično zemljane kružne staze  pogodne za hajking.

Kastro

Kastro se nalazi na najsevernijem delu ostrva i bio je jedno od prvih utvrđenja do koga nisu mogli dopreti pirati. Sagrađen je u XVI veku. Nakon 1830, kada je Grčka očistila more od razbojnika, mesto je napušteno i grad Sikijatos je naseljen. Danas je Kastro vetrovita ruina od koje je ostala samo originalna stražarnica (stepenice su zamenile originalni pokretni most) i četiri crkve. I kao takav, privlači mnogobrojne turiste koji dolaze da uživaju u istoriji i pogledu.

Hajking

Uprkos periodičnim požarima i čestim krčenjima šume i dalje postoji dosta dobrih trekova na ostrvu – 25 ruta ukupne dužine 200km. Naći ćete organizovane ture za hajking a ukoliko želite da idete u svojoj režiji neophodna vam je mapa: Anavasi dostupna na sajtu anavasi.gr, ili Terain dostupna na sajtu terrainmaps.gr.

Ronjenje

Mnogo godina je spektakularni svet ronjenja u Egejskom moru bio dostupan samo nekolicini ljudi kojima je odobrena posebna dozvola od države. Ovakve restrikcije su vršene sa ciljem da se zaštiti podvodno bogatstvo i olupine od arheološkog značaja.

Danas, osim sertifikovanih ronilaca i  početnici koji imaju želju mogu da steknu svoju prvu ronilačku diploma. Na Skijatosu i u okolini more obiluje velikim brojem različitih vrsta riba, jastoga, kraba, oktopda, morskih konja, pa čak i korala.

Skijatos ima tri centra za ronjenje: Dolphin Diving Center na plaži Tzaneria, Skiathos Diving Center u samoj luci i Octopus diving center u novoj luci. Svi nude vrlo profesionalne usluge sa visoko kvalifikovanim PADI instruktorima.

Izleti

Napravite kružni izlet morem oko ostrva krećući se od luke i nazad u suprotnom smeru kazaljke na satu. Zahvaljujući ovakvoj turi obići ćete fenomenalnu plažu Lalariu  sa poznatom  stenom u obliku svoda, Tripija Petra. Na ovu plažu se ne može stići kopnenim putem. Sledeća stanica je Kastro, zatim Aselinos – plaža na kojoj se obično svraća u tavernu na ručak. Postoje brojne ponude koje organizuju ovakvu turu a cena varira od 15- 30EUR bez ručka.

Obiđite i Skopelos, malo, prelepo, ostrvo između Skijatosa i Alonisosa koje privlači uglavnom porodice i zaljubljene. Skopelos je postao poznat u svetu po filmu Mama Mia koji je tamo sniman. Impresivna crkva Agios Ioannis Kastri je poznata kao Mama Mia crkva. Brodovi u staroj luci nude organizovane izlete od Skijatosa do Skopelosa, a cena izleta je oko 20EUR.

Skopelos

Klopa

Što se tiče mesta gde možete dobro da jedete, tu je veliki broj taverni iznad stare luke iza crkve Tri Jeraha, a tu su i one duž obale ka marini. U centru starog grada se više nude pizza, gyros i pomfrit.

Amfiliki  taverna  se nalazi na jugozapadnoj ivici grada preko puta javne klinike. Možda ne vredi dolaziti ovde ako se odlučite za standardna jela ili gril umesto da probate kreitivno spremljene morske plodove – hladnu ražu sa salatom od peršuna i luka, sabljarku ili braskakipourou (neka vrsta morske žabe u ljutom crvenom sosu). Ljubitelji vina i oni koji traže lajt jela naćiće interesantan i širok  izbor. Pogled na more iz ovog restorana je fenomenalan, posebno u vreme ručka, ali vam treba rezervacija, jer je mali broj mesta sa pogledom. Cene za predjelo, glavno jelo i desert iznose oko 28–34 EUR, veliko pivo košta 3.50 EUR a boca vina od 11 do 63 EUR.

Ergon je poznati lanac restorana delikatesa uglavnom organskog porekla sa svih strana Grčke. Ergon na Skijatosu čini izuzetak od uobičajene vizuelne i kulinarske dosade i njihov glavni meni bi trebao da bude jedan od najboljih na ostrvu.  Najbolji desert koji ovde možete da probate je čokolada-kesten cheesecake u nekoj vrsti ćupa. Nude samo grčka vina i imaju mali izbor piva. Ergon nudi i zdrav doručak do podneva kao i dnevne časove kuvanja  od (11.30–13.30). Cene u sezoni su prilično jake, dok van sezone glavni meni košta oko 17 EUR. Ergon se nalazi u novom gradu i otvoren je od 15. aprila do 15. oktobra. Doručak traje od 9 do 12h, a ručak i večera od podneva do ponoći.

Alexandros – jedna od nekoliko taverni u starom gradu koja privlači kako Grke tako i strance. Uživajte u klasičnom grčkom meniju, sočnim i obilnim porcijama. Nećete pogrešiti ni ako odaberete odlične jagnjeće kotlete, dinstanu džigericu sa mirođijom i mladim lukom.  Probajte crveno vidno  koje klizi niz grlo  (nije na meniju, potrebno je da se pita za njega) ili u uživajte u nekom od jeftinijih vina sa liste. Dok uživate u hrani, uživaćete u melodijama gitariste  i buzuki izvođača. Cene se ovde kreću od 17–23 EUR za predjelo, glavno jelo i desert, a flaša vina košta od 12–26 EUR. Ova taverna je rezervisana samo za večere i možete je posetiti bilo kada od Usksa do kraja septembra. Nema rezervacija pa se može desiti da malo sačekate na sto.

Ako krenete uzanim putem ka aerodromu, na 200m  nakon marine naićićete na staromodnu tavernu Bakaliko tis Paralias u kojoj možete da probate jela karakteristična za ovaj deo Grčke. Na meniju su različite vrste dobrih morskih plodova, ali i grilovano meso i kuvana jela. Cene hrane su malo jače, a cene pića su standardne – 3 EUR za veliko pivo, 5 EUR za pola litra vina i 7 EUR za uzo.

Vodič za nekomformiste

Na Skiajtosu postoje dva jezgra noćnog života: oko stare luke i oko puta za aerodrom nedaleko od marine za jahte. Barovi iza pojedinih plaža koji su non stop otvoreni nisu za preporuku, jer su tokom noći kokteli preskupi – preko 10 EUR što je više od proseka u Grčkoj.

kokteli

Tu je i bioskop na otvorenom Attikon koji je počeo sa radom još daleke 1962 u kome se regularno prikazuje Mama Mia. Cene karata su 9 EUR.

Za ljubitelje džeza, fanka i bluza, tu nadomak otvorenog bioskopa nalazi se i bar Kentavros sa posterima starih filmova i muzičara.

Rock and Roll Klub koji se nalazi na kamenim stepenicama i koji je najduže opstao među brojnim klubovima nudi udobne sofe ispod visokog drveća, rok i latino muziku, povremene tematske žurke i  drveno- kameni enetrijer za hladnije večeri.

U staroj luci, iza privezanih brodova koji organizuju izlete, nalazi se bar Montecristo. Ovaj bar u kome se pušta uglavnom house muzika privlači internacionalne goste i domaće DJ-eve. Udobni jastuci su raspoređeni oko stolova a veseli igrači stižu do keja. 

Lični utisak

Mi smo Skijatos posetili u septembru kada sezona jenjava, ali je more i dalje toplo i klima prijatna. Ceo aranžman smo rezervisali preko agencije (prevoz autobusom i smeštaj) pa smo se uklopili u ograničen budžet. Noćni život u septembru nije bio u punom jeku i klubovi oko aerodroma su već bili zatvoreni, ali je u starom gradu bilo prijatno i živahno.

Nas je Skijatos očarao na prvi pogled uprkos iscrpljujućem putovanju od 18 sati. Obišli smo većinu plaža i svaka nas je oduševila kristalno čistom vdom i nestvarnom  bojom mora. Najviše nam se dopala Banana, kako zbog vode, tako zbog atmosfere koju obezbeđuje taverna iznad. Put do Banane je brdovit i prašnjav, ali nam to nije smetalo da je posetimo dva puta.

Poseban utisak na nas je ostavio i izlet na susedno ostrvo Skopelos sa tradicionalnom arhitekturom i azurnom vodom na zlatnoj obali.

Ako baš sada razmišljate o destinaciji za letovanje, nećete ni malo pogrešiti ako odaberete raj u egejskom moru, Skijatos!

Pogledajte još zanimljivih destinacija na našoj stranici o putovanjima.

Povezani postovi

Komentar 1

  1. putnik

    Uzivanje voziti se ka poslu i citati o letnjim destinacijama poput Skijatosa. Odlican text. Sve pohvale

    Reply

Vaš komentar

Your email address will not be published.