April 25, 2024

TIPOVI GLAVOBOLJA – ČETIRI NAJČEŠĆA TIPA

Koja je razlika između migrene, tenzione glavobolje, sinusne glavobolje i takozvane klaster glavobolje? Da li su ovo jedini tipovi glavobolja?

Sudeći po NHS-u (National Health Servis u Engleskoj) postoje desetine različitih tipova glavobolja. Najčešći tip je „tenzija“ koja deluje na celu glavu kroz tupi, „zategnuti“ bol i koji je povezan sa stresom, dehidratacijom, nategnutim mišićima.

Migrene su većeg intentziteta, ali ređe. One gađajući jednu stranu glave i izazivaju jako pulsiranje. Smatra se da je migrena povezana sa promenom u nervnim aktivnostima i protokom krvi u mozgu. Hormonske promene takođe mogu da izazovu glavobolje. Alergije i infekcije mogu izazvati glavobolje povezane sa pritiskom nastalim zagušenjem sinusnih kanala.

Ređe, glavobolje mogu biti izazvane usled ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako je bol iznenadan i intenzivan ili je praćen temperaturom, osipom ili promenama u govoru, pamćenju ili mobilnosti, obavezno posetiti lekara. Takve glavobolje mogu biti znak šloga ili tumora na mozgu.

tipovi glavobolja

Četiri najčešća tipa glavobolja, izvor: časopis “How it works”

Tipovi glavobolja

Sinusi

Sinusna glavobolja  se javlja u predelu sinusnih kanala i najčešći je pratilac nekih infekcija. Povezana je sa povećanim pritiskom u obe strane nosa i iznad očiju zbog blokade sinusnih kanala. Međutim, da bi se glavobolja nazvala sinusnom, pored bola koji se oseća u predelu čela, naročito iznad i između očiju, mora da se jave i pojačana sekrecija iz nosa, kašalj, bol u grlu i umor.

Tenzija

Tenziona glavobolja pogađa obe strane glave. Smatra se da je povezana sa stresom, dehidratacijom, zatezanjem mišića vrata i glave, nedostatkom sna, lošim sedenjem. One se podjednako osećaju u oba dela glave i nisu toliko jake u poređenju sa drugim tipovima. Mogu biti iritantne, ali ne i takvog intenziteta da nas sprečavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. 

Migrena

Migrenu karakteriše intenzivan, pulsirajući bol jedne strane glave. Bol iza očiju i na potiljku je uobičajan za ovaj vid glavobolja. Migrene mogu da utiču na vid, zatim da budu uzrok mučnini ili da prouzrokuju preveliku osetljivost na buku i svetlost. Šta više, nekim napadima migrene može prethoditi takozvana vizuelna aura koja se oslikava bljeskom svetlosti ili zamagljenim vidom. One obično traju od nekoliko sati do nekoliko dana, a i učestalost im varira.

Klaster

Klaster glavobolja pogađa jedno mesto – predeo oka i manifestuje se jakim bolom i zagušenjem suznih kanala. Ovaj tip glavobolje ima tendenciju da se konstantno ponavlja tokom određenog perioda, što znači da ljudi mogu da dobiju do tri klaster glavobolje u toku dana, sedmice ili nekoliko meseci, što u stvari predstavlja takozvani “klaster period”. Ova vrsta glavobolje češće se javlja kod muškaraca, nego kod žena. Ona predstavlja ređi vid glavobolje u odnosu na prethodno opisane tipove. 

Naravno, ukoliko imate učestale napade glavobolja, bilo kojeg tipa, trebate se hitno obratiti svome lekaru, kako biste utvrdili o čemu je reč.

Povezani postovi

Vaš komentar

Your email address will not be published.