May 22, 2024

KAKO DA BESPLATNO UČITE I USAVRŠAVATE STRANI JEZIK ONLINE

Znanje stranog jezika je jedna od  ključnih veština koja ne samo da vam  otvara vrata akademskog i poslovnog sveta, već i blagotvorno utiče na razvoj ličnosti. Učenje jezika je dugotrajan proces, ali ne mora da bude skup. U stvari, može da bude sasvim besplatan.

Otkrićemo vam kako da savladate strani jezik, a da ne potrošite ni dinar i kako da upoznate ljude širom sveta, a da ne izađete iz kuće.

BESPLATNI KURSEVI JEZIKA

besplatni-internet-kursevi-učenje-jezika

Internet je kao rudnik zlata, nudi mnogobrojne besplatne resurse za učenje jezika na svim nivoima i slobodu da učite kad i koliko želite. Na Jutjubu je vrlo jednostavno pronaći specijalizovane kanale za učenje raznih jezika. Prednosti ovih kanala su u tome što vam omogućavaju da se vrlo brzo priviknete na glasove, izgovor i ritmiku stranog jezika.

Možete izabrati kurs na osnovu jezičke veštine koju želite da razvijete i vežbati slušanje, usmeno izražavanje, gramatiku ili izgovor, na primer, tehnikom imitacije. Neki video snimci su titlovani pa možete usavršavati i čitanje. Postoje sveobuhvatni  kursevi jezika  koje uređuju  iskusni profesori. Bilo da učite engleski , nemački,  francuski  ili neki drugi jezik važno je da vežbate redovno.

ONLINE MEDIJI

Pre nego što progovorite strani jezik morate naučiti da ga slušate. Nije potrebno da zbog toga putujete u inostanstvo. Zahvaljujući internetu možete :

  • pratiti  strane televizijske kanale
  • slušati radio

Savetujemo vam da se opredelite za informativne televizijske programe, zato što voditelji i izveštači koriste jednostavan i razumljiv jezik, pravilno izgovaraju i akcentuju reči. Uz to su vesti uglavnom praćene titlom što olakšava razumevanje. Pored osnovnog jezika pojedini kanali nude vesti i na drugim “velikim“ jezicima. Mi smo vežbali  španski, ruski, engleski i  nemački slušajući i gledajući online vesti. Televizije kao što su BBC, TV5, DW, imaju posebne stranice namenjene učenju jezika kao i Jutjub kanale.

Radio stanice možete slušati na platformi Tune In. Bilo bi dobro da ovu metodu primenjujete za usavršavanje jezika, jer je potrebno da imate određeno predznanje kako biste mogli efikasno da slušate. Pokušajte da ponovite ono što ste čuli, i to reč po reč, glasno i razgovetno, verno imitirajući govornika. Ova tehnika, nazvana “shadowing“ je vrlo delotvorna za postizanje pravilnog izgovora.                                   

Internet vam pruža mogućnost da čitate novine iz svih krajeva sveta. Ovom aktivnošću se obogaćuje rečnik, vežba razumevanje različitih vrsta tekstova i informacija, usavršava  gramatika i struktura rečenice.    

FILMOVI I SERIJE

Gledanje serija i filmova je dvostruko korisno.Ne samo da aktivno učimo jezik, već se i  upoznajemo sa  kulturom, tradicijom  i  životom  drugog naroda.

Ako ste početnik, gledajte najpre filmove i serije sa prevodom na maternji jezik, da biste razumeli kontekst i da biste se navikli na novi jezik. Na sledećem nivou  uključite titl sa izvornim jezikom i na kraju gledajte bez titla.Tako, korak po korak, napredujete i vežbate veštine slušanja i čitanja.

Ako učite francuski jezik preporučujemo ovaj sajt . Dobar izbor za engleski su sitkomi, pošto traju do 30 minuta, zabavni su i koriste svakodnevni jezik. Ako pak učite stručni, na primer medicinski žargon opredelite se za Uvod u anatomiju. Serije mogu biti veoma podsticajne za učenje jezika.

Sećamo se kako su latinoameričke  doprinele popularizaciji španskog jezika. Slično se dešava i sa turskim serijama.

JEZIČKE ZAJEDNICE

učenje-online-sa-izvornim-govornicima

Jezik morate da koristite kako biste njime ovladali. Razgovarajte sa izvornim govornicima ili sa drugima koji takođe uče isti jezik, poželjno je da njihov nivo poznavanja jezika bude iznad vašeg. Naravno, sve to možete iz svog doma. Dva sajta koja predlažemo su Easy language exchange  i Speaky.

Pošto se prijavite pomoću Fejsbuka ili Gugla, izaberite jezik i krenite u avanturu traženja prijatelja za učenje. Pored toga što redovno koristite jezik, prednost ovih sajtova je što omogućavaju da steknete prijatelje i partnere za učenje.

Videćete kako je prijatno i delotvorno učiti jezik u društvu. Nemojte da se ustručavate da pitate i da razgovarate. Ne plašite se grešaka, jer grešeći učimo.

Postoji mogućnost  stvaranja  jezičkih tandema u okviru ovih zajednica. Na primer, ako hoćete da naučite portugalski, možete naći partnera koji govori portugalski, a želi da uči srpski i sa njim razgovarati i na jednom i na drugom jeziku.

APLIKACIJE

Aplikacije za učenje jezika su popularne. Tako Busuu ima preko 50 miliona korisnika. Memrise je namenjena učenju reči, njihovom izgovoru i upotrebi. Moguće je naučiti i specifične pojmove iz kinematografije, matematike…

Duolingo, koju je Gugl  2013. godine proglasio za najbolju aplikaciju za učenje jezika, je posebno zanimljiva, jer podseća na igricu kroz koju postepeno napredujete, skupljajući poene.

ŽIVEO INTERNET

Učenje jezika nikada nije bilo dostupnije, jeftinije i zabavnije. Iskoristite priliku. Naš savet je da redovno učite i da se trudite da svakog dana, makar na kratko, budete u kontaktu sa jezikom.

Gledajte snimke, slušajte radio, dopisujte se ili razgovarajte na stranom jeziku i vrlo brzo ćete videti dobrobiti takvog rada.

Ako ste  pomislili da ovakav način učenja nije za vas, jer više volite susrete sa ljudima, kurseve jezika u grupi i putovanja, pročitajte koje su vam mogućnosti na raspolaganju u našem sledećem postu o stranim jezicima na stranici ZANIMLJIVO

Povezani postovi

Komentar 1

  1. Pingback: Saznajte kako da besplatno naučite strani jezik u zemlji i inostranstvu

Vaš komentar

Your email address will not be published.