May 22, 2024

VEŽBANJE-LEK ZA SVE BOLESTI

 

Zahvaljući našoj  sposobnosti da vežbamo – trčimo, plivamo i bavimo se sportom, možemo imati obilje koristi za zdravlje. Istraživali smo kako vežbanjem možemo pobediti mnoge fizičke i psihičke bolesti.

 

Slovo N

ajbolji promoter prirodnog lečenja vežbanjem su zapravo upozorenja koje nam organizam šalje ukoliko se redovno ne preznojavamo na fitnesu.

Depresija, gojaznost, letargija, srčana oboljenja, nesanica, opasne naslage masti oko unutrašnjih organa, impotencija, problemi sa disanjem, loša koncentracija, nisko samopoštovanje i oslabljen imunitet, samo su neka od stanja od kojih nas, kako kaže nauka, može zaštiti redovno vežbanje.

Kako životni stil koji podrazumeva udobnost i sedenje sve više postaje norma, tako potreba da budemo aktivni postaje veća.

Stručnjaci kažu “Slušajte svoje telo”. Vežbanje zahteva adaptaciju, ono podrazumeva stres kome izlažemo svoje telo i telo treba da se prilagodi na to. Zato su odmor i oporavak od vitalnog značaja da bi se osigurala efektivnost vežbanja na duge staze. “Uvek tražite savete stručnjaka ili se konsultujte sa svojim lekarom”.

Ključno je da napravimo pravu ravnotežu – sa jedne strane potrebno je da nateramo telo da postigne najbolje rezultate i posledično dobijemo prirodne koristi od vežbanja, a sa druge strane da damo telu vremena da se opravi.

U nastavku pročitajte, šta može da uradi vežbanje u svrhu izlečenja? I kako?

maraton


Trkačka euforija                                                                                                                                           

Trčanje dokazano oslobađa endorfin i pomože pri spavanju                                                                                                        
Osim što pozitivno utiče na snagu, smanjenje masti i opšte poboljšanje organizma, sportska aktivnost može da pokrene niz hemijskih reakcija koje pozitivno utiču na mozak i hormonsku ravnotežu.                                                                                  
Jedan od najvećih benefita trčanja je dobro raspoloženje (tzv. “runner’s high”). Istraživanja sprovedena početkom devedesetih godina prošlog veka su počela da identifikuju vezu između vežbanja i osećanja euforije koja nastaje usled oslobađanja pirodnih opijata. Euforija kod trkača nastaje usled oslobađanja endorfina u telu, čiji je zadatak da olakša bol u telu. Iako se do tačke na kojoj se oslobađa endorfin dolazi umerenim i jakim trčanjem, stručnjaci tvrde da mnoge forme vežbanja mogu da izazovu euforiju. Istraživanja pokazuju da vežbanje u grupama utiče na brže oslobađanje endorfina u odnosu na samostalno vežbanje. …………………………………………………………………………………………………………….aa
“Endorfini su opojni neuropeptidi – hemikalije koje otupljuju bol poput morfijuma ili kodeina”. Zato će vežbanje usled koga dolazi do oslobađanja endorfinskih supstanci doprineti oslobađanju od bola i relaksaciji.
 ………………………....……………………………………………………………………………………………
Za sve vas koji čitate ovo u krevetu, jer vam se ne spava, znajte da u borbi za mirnu, prospavanu noć, obuvanje patika za trčanje može da napravi veliku razliku. Brojne studije pokazuju da vežbanje u velikoj meri popravlja kvalitet spavanja.                                                                                          

vezbanje

vezbanje protiv depresije

 

Pobeda nad lomljivim kostima                                                                               Kosti
Redovne vežbe za jačanje kostiju i mišića usporavaju gubitak koštane mase                                                                                                                                                 
Fizijatri kažu da proces starenja uzima danak na kostima, zglobovima i mišićima.
Medicinska stanja kao što su artritis zglobova i prirodno smanjenje gustine kostiju nas izlažu većem riziku od ozbiljnih povreda uslednezgode ili pada.                          ……………………………
Jednostavno uvođenje svakodnevne rutine aerobnih vežbi za jačanje kostiju i mišića može usporiti gubljenje koštane mase kako starimo. Da biste izbegli zdravstvene probleme koji dolaze sa godinama, kao što je fraktura kuka, pobrinite se da šetate umerenim intenzitetom od 120 do 300 minuta sedmično.  …………………………… ………………………………………………………………………..
Ispostavilo se da vežbanje pomaže u prevenciji artritisa i ostalih stanja koja pogađaju zglobove kao što je gihit i osteoporoza (osteoartritis).
Istraživanja takođe pokazuju da aerobna aktivnost niskog intenziteta može da pomogne onima koji imaju problema sa zglobovima da lakše podnesu bol.
.

 


Vežbanje nas održava u dobroj formi za seksTrcanje

Seksualna funkcija i problemi kao što je impotencija mogu da se poprave redovnim vežbanjem                                                                                                                                                 
Istraživanja iz SAD pokazuju da su aerobne vežbe prirodna alternativa malim plavim pilulama, a muškarce koji imaju problema  sa erekcijom. ……………………………………………………..  Zasigurno, glavni uzrok impotencije može biti fizički i javlja se usled životnog stila koji podrazumeva sedenje“ objašnjava profesor Professor John Brewer sa St. Mary’s University in Londonu. ………………………………………………………………………………………………………………………..
Psihološki faktori kao što su nisko samopoštovanje i samopozdanje i visok nivo stresa se takođe navode kao razlozi za impotenciju, a vežbanje ovde takođe pomaže.

Veznanje

 

Bitka protiv bolesti                                                                                                                    
Vežbanje pomaže u borbi protiv raka i diabetesa                                                                                                                                                 
Trčanje, šetnja, biciklizam ili aktivna uloga u timskim sportovima može igrati značajnu ulogu u borbi protiv dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma – stanja čiji su simptom previše masti oko struka, visok krvni pritisak, nizak HDL (dobar) holesterol, visoke trigliceride i visok šećer u krvi. Mnoge studije su pokazale da vežbe umerenog intenziteta od 120 do 150 minita nedeljno smanjuju ove faktore rizika.                 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Istraživanja takođe pokazuju da vežbanje postaje ključ u smanjenju rizika od nekih vrsta kancera. Redovno vežbanje smanjuje rizik od raka dojke kod žena za oko 12% dok uticaj vežbanja na smanjenje raka debelog creva kod žena i muškaraca iznosi preko 25%. Iako su istaživanja još uvek u toku, postoje naznake da je rizik za dobijanje raka grlića materice i raka pluća smanjen kod osoba koje su fizički aktivne u poređenju sa osobama koje nisu.
.

 

 

 

Odbrana od gojaznosti

Vežbanje sagoreva kalorije što neminovno utiče na gubitak kilograma, ali trčanje takođe zaustavlja proizvodnju hormona gladi.
       
                                                                                                                                     
Jedna od najočiglednijih stvari koje donosi vežbanje je gubitak telesne mase i upravljanje istom. Sijaset istraživanja, uključujući studiju žurnala primenjene psihologije, naglašavaju kako kombinacija aerobnih vežbi i treninga snage (korišćenje tegova, sprava, sopstvenog tela za trening mišića) može imati pozitivan uticaj na nivoe masti i obim struka kod ljudi koji su gojazni. Ispostavilo se da trening snage doprinosi razvoju mišićne mase, promeni telesne kompozicije i smanjenju masti.                       Vezbanje protiv gojaznosti                               

Samo umereno intenzivna aerobna aktivnost, kao što je hodanje, može ozbiljno doprineti na putu gubljenja telesne mase. U jednoj od najskorije objavljenih studija, istraživači su pronašli da je brzo hodanje – kada se primenjuje redovno, jednako dobro kao i trening u teretani. Interesantna studija, sprovedena na 50.000 pacijenata između 1999. i 2012. godine pokazuje da su oni koji su regularno šetali imali niži BMI (body mass indexes) u odnosu na one koji su primenjivali vežbe visokog intenziteta.
Iako rezultati nisu i ne smeju biti momentalni, redovno vežbanje u kombinaciji sa kontrolisanom, izbalansiranom ishranom se pokazalo kao najsigurnije i najefikasnije za topljenje masnoća i sprečavanje njohovog nastanka.                                                                                                                                                                                                                                                                      
“Goriva za vežnje u telu su šećer u krvi i telesna mast“ objašnjava Professor John Brewer sa St. Mary’s Univerziteta u Londonu “da biste izgubili na težini i smanjili nivo masnoće, potrebno je da kreirate kalorijski deficit – potrebno je da sagorite više kalorija nego što unosite. Da biste izgibili oko 1 kg masti, potrebno je da sagorite oko 8,000-9,000 kalorija.
Ako istrčite maraton, sagorećete samo oko trećinu ovog iznosa. Ako kreirate dnevni deficit od 500 kalorija, uz adekvatne vežbe možete u velikoj meri uticati na iznos procenta masti.
Istraživanja sa univerziteta u zapadnoj Australiji pokazuju da trčanje doprinosi kontroli telesne mase i kroz regulisanje apetita. Trkači koji su učestvovali u eksperimentu i koji su primenjivali intervalno trčanje su prijavljivali manju želju za užinama usled smanjenja grelina poznatog i kao hormon gladi.

Ostanite oštroumni              Vezbanje i oštroumnost                                                                                 
Vežbanje doprinosi i održanju mentalnog zdravlja                                                                                                                               
Aerobne vežbe ili kombinacija aerobnih vežbi sa vežbama za jačanje mišića, tri do pet puta nedeljno, od 30 do 60 minuta mogu doprineti održavanju sposobnosti učenja i mogu da izoštre veštine prosuđivanja. Ispostavilo se da je prirodna reakcija mozga na vežbanje odbrana od zaboravljanja, poboljšanje sposobnosti rešavanja problema i kognitivnih procesa.                                                                                                                                                                                                                                                                  

Skorašnja istraživanja sugerišu da vežbanje tokom životnog veka može da igra značajnu ulogu u borbi protiv bolesti koje donosi starost kao što je demencija. Nekoliko studija, uključujući i jednu iz Japana publikovanu u časopisu “International Journal of Sports Medicine“ i jednu predstavljenu na “Alzheimer’s Association International Conference“, ukazuju na to da aerobne vežbe kao i neki oblici vežbi snage poboljšavaju memoriju hipotalamusa i usporavaju propadanje kognitivnih procesa.
Studija sa Univerziteta u Montrealu je zabeležila da oni koji koriste teratanu za jačanje mišića možda jačaju i mozak. Studija ukazuje da povećani nivoi faktora rasta do koga dolazi usled treninga snage pomažu rastu neurona (moždanih ćelija) i dugovečnosti.

 

Prirodni suplementi

Nutricionisti otkrivaju prirodne suplemente koji vežbanje mogu da učine još efikasnijim

KOFEINkofein i vezbanje

Prirodni stimulator koji se nalazi u čaju, kafi i kakau je odavno poznat kao sredstvo za poboljšanje performansi. Smatra se da manje doze kofeina (oko 200mg ili <3mg po kilogramu telesne mase) poboljšavaju budnost, raspoloženje i koncenrtraciju za vreme i nakon vežbanja, uz nekoliko ili nimalo negativnih efekata.

SOK OD VIŠANJASok od visanja i vezbanje

Višnje su odličan izvor antioksidanasa, uključujući vitamine A i C, kao i anticijanida – crvenih, plavih i lila pigmenata koji imaju svojstva antioksidananasa. Konzumiranje soka od višanja koji ima ove komponente nakon vežbi, može da doprinese smanjenju zapaljenja i olakša bolove u mišićima.

 

CRVENO MESO (Gvožđe) Crveno meso proteini

Crveno meso je važan izvor nutrijenata, uključujući gvožđe, cink i vitamine B grupe. Žene koje se bave trčanjem su podložne deficitu gvožđa te bi trebalo da uključe crveno meso u redovnu ishranu.

 

PROTEINI (Esencijalne amino kiseline)Riba proteini

Proteini su neophodni tokom vežbanja da nadoknade trošenje mišića koje može da se dogodi ako je unos proteina nedovoljan. Viskokvalitetni proteini, kao oni koji se nalaze u ribi ili crvenom mesu, mogu da pomognu održanju mišićne mase i jačanju mišića posebno u kombinaciji sa vežbama snage.

 

 

Nadamo se da vas je ovaj post podstakao da već danas krenete sa šetnjom, trčanjem i vežbanjem. Pišite nam vaša iskustva i sugestije i pogledajte još tekstova na našoj stranici zanimljivo.

Izvor: BBC The Secrets of Natural Remedies 

Povezani postovi

Komentari 3

 1. Slavica

  Tekst je odlican i koristan. Mozda moze neka dopuna za starije, posto oni ne mogu sve vezbe da rade. 🙂

  Reply
  1. D.Cognito

   Potrudićemo se da napišemo još jedan tekst u kome ćemo dati primere vežbi za sve generacije.Pozdrav!

   Reply

Vaš komentar

Your email address will not be published.