April 25, 2024

TRILEĆE KOLAČ (TRES LECHES)

Trileće ili tres leches, kolač tri mleka.

Popularan osvežavajući kolač, sličan našem kohu, a opet drugačiji. Psebno zanimljiv zbog preliva, koji je kombinacija slatke pavlake, kondenzovanog i običnog mleka. Kažu da poreklo vodi iz Španije, ali se pominje i Južna Amerika. Standardno je prisutan u boljim poslastičarnicama i restoranima. Pokušali smo da ga napravimo, a evo kako taj proces ide:

Šta je potrebno za TESTO:Sastojci za Trilece testo

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 150 g brašna
  • 75 g griza
  • 1 vanil šećer
  • 1 prašak za pecivo

 

Umutiti belanca tako da postanu čvrst sneg. Dodati šećer i vanil šećer. Kada se to umuti, postepeno dodavati žumanca. U pripremljenu masu, polako dodati griz, pa brašno i prašak za pecivo. Mutiti polako, da jaja ne bi splasnula.

Uključiti rernu 180°C, pripremljenu masu uliti u papirom za pečenje obložen pleh (mi smo koristili tepsiju veličine 20×30 cm, mada ako želite da kolač bude tanji, izaberite neku veću). Peći 25 minuta.

Dok se kolač peče, pripremiti preliv.

Šta je potrebno za MLEČNI PRELIV:

  • 800 ml običnog mleka
  • 400 ml slatke pavlake
  • 250 ml kondenzovanog mleka

Priprema je jednostavna, dovoljno je samo sjediniti sastojke (nema potrebe grejati bilo koji od njih, niti mutiti mikserom).

Ono što je specifično je kondenzovano mleko. Nema ga kod nas u prodaji (bar ga mi nismo našli), ovaj koji smo koristili za recept donet je iz inostranstva baš za ovu namenu. Međutim, koliko smo mogli da zaključimo to je isto ono mleko koje se kuva sa šećerom za domaće oblande, tako da se može spremiti i kod kuće. Na Internetu ćete pronaći veliki broj recepata za njegovu pripremu.

Pečeni kolač izvaditi iz tepsije, pa ga okrenuti na drugu stranu.  Izbušiti na nekoliko mesta viljuškom i preliti spremljenim prelivom od tri mleka.

Na kraju, kada se kolač ohladi (najbolje da odstoji u frižideru preko noći), premazati ga karamel kremom.

Potrebno je oko 200 g karamel krema. 

Karamel krem, ili dulche de leche, se teže pronalazi u klasičnim prehrambenim prodavnicama, tako da smo mi odlučili da ovaj krem napravimo sami. Kako se on sprema, pogledajte detaljno ovde.

 

Ako rešite da probate naš recept, što vam toplo preporučujemo, podelite vaša iskustva sa nama i pišite nam. Još jednostavnih recepata koje smo spremali za vas, pronađite na našoj kuhinjici.

PRIJATNO!

Povezani postovi

Komentari 2

Vaš komentar

Your email address will not be published.