May 22, 2024

MINIJATURNI SVET ČUDA – PUTOVANJE MOŽE DA POČNE

Da li ste gledali čuveni film iz 1989. godine „Draga smanjio sam decu“, u kojem glavni protagonista, Wayne Szalinski, nepažnjom smanjuje svoju decu laserom na veličinu mrava, a onda kreće avantura od sat vremena?

Možete li da poverujete da tako nešto, samo ne toliko nerealno i futuristički, postoji u Hamburgu? Da li je moguće da se jedan svetski grad udene u stotinak kvadratnih metara? I te kako je moguće.

Tako nešto nam već deceniju i po dokazuju braća Frederik i Geret Braun iz Hamburga, koji su 2001. godine osnovali Minijaturni svet čuda, takozvani „Miniatur Wunderland“. Deceniju i po ovaj minijaturni svet maketa privlači pažnju turista do te mere, da je on u međuvremenu postao najveća atrakcija Hamburga, koju godišnje poseti preko milion turista.

 

Minijaturni svet čuda

Osnivači Miniatur Wunderland-a, braća Braun, izvor: mopo.de

Naime, reč je o 1300 kvadratnih metara prostora iskorišćenog za izlaganje interaktivnih minijaturnih maketa u okviru devet celina. Maketama su prikazani: oblast Harz (Harc) u Nemačkoj, grad Knuffingen, Alpi u Austriji, grad Hamburg, Amerika, Skandinavija, Švajcarska, aerodrom u Knuffingenu i Italija.

Do sada je u Miniatur Wunderland utrošeno više od 14 miliona evra, a ono što se može videti je:

 • 13km železnice
 • 930 vozova
 • više od 10000 vagonaminijaturni svet čuda Hamburg
 • voz dužine 14,51m
 • 1270 signala
 • 3050 svičeva
 • 46 kompjutera
 • 335000 LED sijalica
 • 3660 zgrada i mostova
 • 230000 figurica
 • 15000 ručno rađenih figurica
 • 8850 automobila
 • 280 pokretnih automobila
 • 55 aviona
 • 45 pokretnih aviona
 • 120000 stabala drveća
 • 30000 l vode

 

Simulacije

Kako bismo što više uživali u lepotama Wunderland-a tim inženjera je omogućio da svaka od celina bude dinamička. Drugim rečima, svakih 15 minuta u Wunderland-u pada mrak i pale se ulične sijalice. 40 puta u toku dana vatrogasci pristižu da gase požar u dvorcu Löwenstein. To je ujedno i najčešće fotografisana atrakcija Wunderland-a. Avioni poleću i sleću na aerodrom Knuffingen. Vozovi non stop prolaze kroz tunele i ulaze u železničke stanice. U gradu Hamburgu zgrada Hamburške filharmonije se otvara i mogu se videti članovi filharmonije kako sviraju. Ineteresantno je da postoji i interaktivni deo nazvan „Push the button“, gde posetioci mogu da učestvuju tako što pritiskom na dugmiće pokreću figurice u  različitim situacijama.

Detalji

Toliko se vodi računa i o najsitnijim detaljima da timovi koji rade na izradi i postavljanju ambijenta i figurica to moraju da rade sa specijalnim pincetama, jer sa prstima ne bi bili precizni ili uopšte ne bi mogli da postave svaku figuricu. Dakle, reč je praktično o mikropreciznosti kada su pojedine figurice u pitanju. Postaviti figuricu u neki skučeni deo, a pri tom voditi računa da se pri postavljanju ne sruši nešto drugo nije ni najmanje lako. Ako ništa drugo treba dosta koncentracije i strpljenja. Koji su koraci koji prethode samoj izradi ambijenta? Naravno putovanja na lice mesta kako bi se snimili i fotografisali najinteresantniji detalji koji će se potom iskoristiti i ugraditi u makete.

minijaturni svet čuda

Soba za monitoring

Da bi sve funkcionisalo na najvišem nivou postarao se tim koji vrši monitoring svakog dela ovog minijaturnog sveta. Uz pomoć kamera svaki centimetar je pokriven i svaki problem koji se uoči, istog momenta se rešava. Kao i u realnosti i u Wunderland-u se može desiti da voz iskoči iz šina i na taj način blokira prugu vozovima koji dolaze. To znači da svaki deo Wunderland-a mora biti za osoblje i zaposlene pristupačan.

Održavanje

Koliko posla ima oko Wunderland-a pokazuje činjenica da se s vremena na vreme mora sa figurica ukloniti prašina. Za to se koriste četkice i specijalni usisivači, ali se pritom dešavaju sitni problemi, poput usisavanja figurica, jer nisu bile dobro pričvršćene ili se pak obore ili nagaze.  S obzirom da se figurice mogu dodirivati, oko dve do tri hiljade figurica nestane svake godine, jer ih posetioci najverovatnije odnesu sa sobom. Sve one se zamene novim.

minijaturni svet čudaObilzak

Da biste posetili Wunderland, nažalost, morali biste da izdvojite nešto više novca, s obzirom da se on nalazi u Hamburgu, ali ako ste kojim slučajem u blizini, što da i ne svratite. Vredi posetiti ovaj mikrosvet gipsa i plastike.

Postoji opcija posete Wunderlanda sa vodičem, koji bi vas sproveo i „iza kulisa“ i na taj način biste videli kako je sve organizovano i kako funkcionišu stvari u pozadini. Obilazak sa vodičem traje 60 minuta.

Cene ovakvog obilaska su:

 • Odrasli od 16 godina: 15 evra
 • Deca do 6 godina: 5 evra
 • Deca između 6 i 16 godina: 12 evra

Naravno da ovo nije jedina varijanta obilaska Wunderland-a. Postoje grupne karte, godišnje pretplate, karte za osobe u invalidskim kolicima, karte za organizovane školske posete, organizovane posete kompanija, čak ima i varijanta da deca koja su niža od 1m mogu besplatno da uđu.

Online rezervisanje je besplatno, a Minijaturni svet čuda je svaki dan u godini otvoren za posetioce.


Na zvaničnom sajtu Miniatur Wunderland-a možete kupovati. Postoje veliki broj različitih minijaturnih suvenira, koji će vas zasigurno uvek podsećati na bajku koja već deceniju i po privlači turiste sa različitih meridijana.

Povezani postovi

Komentari 2

Vaš komentar

Your email address will not be published.