June 13, 2024

50 GODINA U SVEMIRU

Trenutak, pre 50 godina, kada se pojavio snimak i fotografija na kojim je prikazano kako je Neil Armstrong spustio svoje levo stopalo na površinu Meseca, inspiriše, oduševljava ali i dovodi do sumnje ljude širom sveta.

Mediji su tvrdili da čovek od tog dana može putovati gde god poželi u svemir i da će pre ili kasnije otići i na druge planete. Međutim, sletanje na Mesec je bilo izuzetak. Prikazivanje snimka na kojem se vide Neil Armstrong i Buzz Aldrin na strani Meseca koja je nazvana Tranquility Base, kao da je imalo samo jedan cilj – da pošalje signal o neverovatnim sposobnostima Amerike tog vremena. Poenta tada uspostavljena očigledno nikada nije tražila ispravku; od tada je samo 571 čovek bio van orbite – niko na mesecu.

 

Narednih 50 godina, bez sumnje, izgledaće drugačije. Cene troškova su pale, došle su nove tehnologije, ambicije Kine i Indije, nova generacija preduzetnika; sve to obećava novu eru u istraživanju svemira. Očigledno je da će postojati turizam za bogate i naprednija mreža komunikacija. Na dugoročnom planu moguća je eksplatacija minerala i drugih materijala. Prostor van Zemljine orbite postaće njen produžetak, arena za firme i preduzetnike a ne samo za vlade pojedinih zemalja, kao što je bilo do sada. 

Dve stvari su se promenile u svetu. Prva je da neke zemlje iz geopolitičkih razloga nastoje da pošalju čoveka van orbite. Kina planira da spusti ljude na mesec do 2035 godine. Administracija Donalda Trampa želi tamo Amerikance do 2024 godine.

Druga je, da je privatni sektor sazreo za novu eru u svemiru. Između 1958 i 2009, skoro sve potrošeno na istraživanje svemira bilo je isključivo od državnih agencija, ako zanemarimo Ruse, isključivo NASA i Pentagon. U prošloj dekadi privatne investicije su porasle u proseku za 2 milijarde dolara po godini ili 15 % u totalu i beleže dalji rast.

Elon Musk i njegova firma SpaceX napravili su prošle godine 21 uspešno lansiranje satelita. Jeff Bezos, osnivač Amazona, prodaje milijardu deonica svake godine da bi finansirao poduhvat “Blue Origin” dok Virgin Galactic planira da izađe na berzu sa vrednošću od 1,5 milijardu dolara. Kapital i ideje u privatnom sektoru su mnogo efikasniji i dovešće do bržeg razvoja. Prema izveštajima NASA, Falcon rakete bi koštale agenciju 4 milijarde dolara, SpaceX će koštati deseti deo od toga. 

Dva komercijalna modela egzistiraju, veliki biznis sa lansiranjem i održavanjem mnoštva komunikacionih satelita i turizam za bogate. Narednih godina ćemo skoro sigurno videti Blue Origin i Virgin Galactic kako prevoze putnike na sub-orbitalne ekskurzije, nudeći realan doživljaj bestežinskog prostora i pogled na zakrivljene ivice zemlje nasuprot crnog neba svemira. Virgin tvrdi da bi mogao da prevozi 1000 bogatih avanturista do 2022 godine. SpaceX razvija “Starship” veći i mnogo moćniji nego što je Falcon. 

Yusaku Maezawa japanski modni magnat,  već je uplatio putovanje oko meseca Starship svemirskim brodom. On planira da ide na putovanje sa grupom umetnika početkom 2023 godine. https://dearmoon.earth/

Prema podacima UBS banke, sve ove mogućnosti bi mogle da dovedu do toga da godišnji prihod od svemira dostigne 800 milijardi dolara godišnje do 2030 godine. U budućnosti razvoj svemira bi mogao znatno da utiče i na to kako i gde čovek živi. Elon Musk se nada da će poslati ljude na Mars, Bezos, najbogatiji čovek na svetu, želi da vidi milione kako žive u svemirskim stanicama. 

UBS Investing insights

U vreme kada se zemlja suočava sa klimatskim promenama, može izgledati da otkrivanje svemira nudi razlog za optimizam ali veliki prepreka može biti i postojanje zakona o svemiru. Ugovor o svemiru iz 1967 godine proglašava taj prostor – Provincijom celog čovečanstva i zabranjuje se proglašenje suvereniteta. Međutim, međunarodno pravo je dvosmisleno i ostavlja puno prostora za interpretaciju. Ko polaže najveće pravo na resurse ? Ko je odgovoran za sudare satelita ?

U svemirskom prostoru je već gužva – preko 2 hiljade satelita je u orbiti a NASA prati preko 500000 pojedinačnih komada i krhotina koje se kreću brzinom većom od 27000 km po satu. Tramp planira da osnuje svemirske snage a i Makron je najavio 14 Jula na proslavi povodom pada Bastilje formiranje svemirske komande.  

Pogrešićemo ako promovišemo prostor u svemiru kao romatizovani divlji zapad, anarhičnu granicu na kojoj čovečanstvo može da odbaci svoje vezove i ponovo otkriva svoju sudbinu. Da bi svemir ispunio očekivanja potrebni su sistemi koji upravljaju ali je to upitno u ovom vremenu u kom svet ne može da se složi oko banalnijih zemaljskih problema. U međuvremenu svemir bi mogao da nasledi naše brige. 

Lansiranje Appola 11 pre 50 godina
Lansiranje Appola 11 pre 50 godina

 

Povezani postovi

Komentari 2

 1. Ivan Stojanovic

  Ma ajde molim te… Ova DexS postala profesionalka. Prava Mira Adanja Polak 😛

  Imam jedno pitanje… Zasto ovo polje za email mora da bude REQUIRED. Dakle, pricam o polju kad hoces da okacis komentar
  Ja prvi ne volim tek tako da ostavljam svoju email adresu, a gotovo nigde mi se to i ne trazi kad se ostavljaju komentari. Bar ne traze ovi veliki portali poput N1, B92 i sl.

  Hvala unapred i prijatan vam radni dan 😛

  Tschussichovsky 🙂

  Reply
  1. D.Cognito

   Postovani, hvala na komentaru i korisnim zapzanjima. Trenuto je politika bloga takva da je email adresa “required”, ali svakako cemo uzeti u obzir vas komentar i ukoliko bude moguce promenicemo pristup.

   Reply

Vaš komentar

Your email address will not be published.