May 22, 2024

7 RAZLOGA DA POSETITE BAD KLEINKIRCHHEIM

Bad Kleinkirchheim, skraćeno BKK, je banja na jugu Austrije sa samo 1687 stanovnika.

Lekovito mestašce primamljivo je podjednako za zimski i za letnji odmor. Nalazi se u podnožju Alpa, okrug Spittal u Koruškoj i spada među 20 najposećenijih destinacija u Austriji. Zimi se preporučuje za uživanje u skijanju, a leti za šetnje po dobro obeleženim stazama i sportove kao što su fudbal, tenis i golf. Tu su i dva nezaobilazna banjska kompleksa pogodna za relaksaciju.

BAD KLEINKIRCHHEIM

Mi smo BKK posetili za Sretenje 2017 i mesto je ispunilo sva naša očekivanja. Uklopili smo se u ograničen budžet, ispoštovali uslov da ne bude preterano daleko i na sreću pronašli odličan i povoljan smeštaj. Ovo mesto je poznato po preko 2000 sunčanih sati godišnje pa ne iznenađuje činjenica da nas je vreme  odlično poslužilo. Skijanje na dobro uređenim stazama dok sunčevi zraci nesmetano miluju planinu bilo je nezaboravno iskustvo koje planiramo da ponovimo.

1. Jedno od napopularnijih austrijskih skijališta

U Austrijskim Alpima, u bliizni italijanske i slovenačke granice, leži ovo  živopisno ski i banjsko odmaralište u kome 25 ski liftova, 23 ski stanice, preko 100 km staza kao i razvijeni kapaciteti  za pravljenje snega garantuju neograničeno ski uživanje.  BKK kako ga lokalci zovu se smatra jednim od 20 najpopularnijih odmarališta u Austriji,a svoj značaj duguje i dvema termalnim banjama. Verovatno je najveći ambasador ovog mesta olimpijski šampion  i skijaška legenda Franz Klammer. Uživanju u Badu doprinose i označene staze za šetnju, klizališta, sankanje i mogućnost obilaska na konjskim saonicama.

2. Bad Kleinkirchheim raspolaže sa 108km staza

Skijalište raspolaže sa 108 km savršeno uređenih staza na kojima nema gužve. Staze su pokrivene topovima za sneg tako da na njima ima dovoljno snega tokom cele sezone bez obzira na vremenske uslove. Uglavnom su crvene, namenjene srednjim skijašima, ali su dovoljno široke  da na njima može da skija svako od 7 do 77 godina. Ski liftovi jesu stari i malo sporiji u odnosu na druga Austrijska skijališta ali  im to daje posebnu čar a najvažnije da na njima nema gužve pa se na žice i gondole čeka maximalno 5 minuta. Ovakvi uslovi su nam omugućili da sa zadovoljstvom skijamo i po 70km dnevno. Mapu i još detalja o skijalištu pogledajte ovde

3.Dobra povezanost skijališta

U podnožju se nalaze dve centralne žice Sonnwiesenbahn i Maibrunnbahn koje su udaljene jedna od druge, ne više od 500m. Ski bus između njih saobraća svakih 15 min, a ispred svake žice postoji i veliki besplatan parking namenjen svima koji ne žele da misle o pešačenju ili autobusu.

Sonnwiesenbahn vodi  ka desnom  sunčanom  delu skijališta  do vrha Priedröf  (1963m), odakle se  stazama i žicama stiže do vrha Wiesernock (1968m), Spietzeck  (1913m)  i Brunnach (1908m ). Stazama 26 i 27 se spušta kroz slikovit prizor, a zatim se niz nekoliko izazovnih padina stiže do podnožja St. Oswald te su za svaku preporuku. U ovom delu postoji plava staza duga čak 9km, fun park i nekoliko ski škola.

Ski lift Meibrunbahn vodi ka levom delu skijališta. Ovaj deo oduševljava dužinom, širinom i ozbiljnošću  staza. Staze do kojih se njime stiže su u senci pa na njima ima više snega.  Vrh Strohsack (1908m) i Keiserburg  (20155m) su na ovoj strani. Slike  ispod  pokazuju kako izgleda pogled sa ovih vrhova.

Posebna preporuka u ovom delu  je staza 11 koja je duga čak 4km i staza 1 koja se spaja sa stazom 1T i tako čini  ukupno 7km uzivanja.

4.Staza Franc Klamer

U Bad Kleinkirchheimu se nalazi dobro poznata staza Franz Klammer na kojoj su decembra 2003. godine održavane trke svetskog kupa. Reč je o crnoj stazi sa nekoliko oštrih padina ali svaki prosečan skijaš može se spusti niz nju. Sastoji se iz dva dela:  deo 8a, dug 600m i deo 8, dug 3200m. Staza nosi ime proslavljene austrijske skijaške legende i olimpijskog prvaka Franca Klamera. Njegova dostignuća, 26 osvojenih  svetskih kupova i pobeda na Olimpijskim igrama u Insbruku, još uvek su neprevaziđena u austrijskom nacionalnom sportu. Oni koji imaju dovoljno sreće da se nađu u BKK određenim danima mogu da dobiju šansu da skijaju sa Franzom lično.  Za većinu skijaša ova staza je pravo uživanje, a oni koji su oprezni stazu mogu da osete spuštajuću prvo jedan njen deo koji se preklapa sa stazom 10.

5.Bad Kleinkirchheim ima odličnu poziciju

BKK se nalazi u samom centru Koruške.  Iz njega se lako i brzo stiže u okolna  skijalištaNa samo 20 minuta vožnje (20km) nalazi se Turracher Höhe sa 48km staza. Gerlitzen Alpe je udaljen oko 35km (50ak min) i Katschberg 62,5km (1h ).

Bad Kleinkirchheim je udaljen od Beograda 660km i  do njega je  potrebno oko sedam sati umerene vožnje. Čak 630km čini auto put, a  prolazak kroz  bajkovitu  Sloveniju čini put prijatnim i zanimljivim. Nakon tunela  Karavanke koji povezuje Sloveniju i Austriju, stiže se nadomak Bada. Put  u jednom smeru košta oko 80 EUR  za manji automobil koji ima prosečnu potrošnjom oko 5l/100km.

6. Dve termalne banje

U Bad Kleinkircheimu se nalaze dve termalne banje: Sv.Katarina i Romerbad. Tu može da se uživa u bazenima, saunama i masažama. Unutrašnja temperatura vode u termalnim bazenima kreće se od 32-34 stepena Celzijusa, a temperatura vode u spoljašnjim bazenima od 28-32 stepena.

U Römerbad banji postoje tri nivoa.U unutrašnjem delu dominira rimski stil. Tu su četiri saune, atrijum i fontana. Pasaž u spoljašnjem delu vodi do bašte sa termalnom vodoom i dve spoljne saune.Relaksacija u spoljašnjem delu omogućava fantastičan pogled na planine.Oba dela  su interesantna za decu jer sadrže bazen za veslanje, kanal za plovidbu i još mnogo toga. Ovde posetioci mogu pronaći toplo kamenje, parnu saunu, infracrvene saune kao i odeljak za lepotu i masaže.

Römerbad

U St. Kathrein banji, svaki wellness entuzijasta može pronaći što mu srce poželi.Postoje dva spoljna i jedan unutrašnnji bazena sa termalnom vodom pogodna za opuštajuće plivanje.Uz dosta uživanja u toplom vrtlogu i obilju sauna uključujući Finsku, biljnu, parno kupatilo i infracrvenu saunu poboljšava se i zdravlje.

7.Bad Kleinkirchheim je atraktivan za porodice

Zahvaljujući brojnim i raznovrsnim ponudama za porodični odmor, BKK je veoma primamljiv za porodice sa decom. Postoji tzv. “Famili Euro” koji omogućava kupovinu ski pas za decu po simboličnoj ceni – 1EUR po danu.Ovaj ski resort nudi obilje ski škola i staza pogodnih za vežbanje. Na stanici lifta Brunnach, postoji fun park, magični tobogan i staza za sankanje.

Povrh svih razloga, neizostavno je pomenuti crkvu St.Kathrein, građevinu gotskog stila koja datira još iz XV veka. Crkva je uzana, zadivljujuće visine sa divnim freskama na spoljašnjem svodu.Predivan oltar izrezbaren u gotskom stilu vredan divljenja potiče iz ranog 16. veka. U crkvenoj kripti krije se izvor St. Kathrein. Ovaj izvor poznat  pod nazivom “Augenbründl” privlači mnoge meštane kao i turste da iskoriste lekovita svojstva vode.

 

 .

KORISNI SAVETI

Na samo 5km pre BKK, u gradiću Radentheim, nalazi se nekoliko velikih marketa. Mi smo za 100 EUR kupili  i više nego dovoljno namirnica za sve vreme boravka. Put u oba smera (od Beograda i nazad) uz potrošnju od 5l/km košta 160 EUR (Gorivo oko 60, putarina kroz Srbiju u jednom smeru je 400 RSD, kroz Hrvatsku 122 HRK, a sedmodnevna vinjeta za Sloveniju 15EUR). Odmor uz kafu ili čaj u restoranima na stazama košta  oko 6 EUR dnevno. Najskuplji  je ski pas. Mi smo izdvojili 360 EUR za 4 dana (175 EUR po osobi za Bad i doplata po 5 EUR za Turacher Hohe). Za one koji žele svakodnevnu relaksaciju nakon napornog  skijanja, preporuka je da se kupi ski pass koji omogućava i korišćenje banjskih  kompleksa a za one manje zahtevne određenim danima (subota i utorak) za  poslednja 3 sata  u banji postoji  poseban popust.

Zaista vredi provesti zimski ili letnjo odmor u BKK. Ako ste već zimovali ovde ili planirate u narednom periodu, pišite nam o vašem iskustvu pošaljite neku interesantnu sliku. U međuvremenut pogledajte još zanimljivih destinacija na našoj stranici o putovanjima.

Povezani postovi

Vaš komentar

Your email address will not be published.