June 13, 2024

9 TOP RAZLOGA ZAŠTO JE LUBENICA ZDRAVA

Pored toga što je lubenica ukusno i osvežavajuće povrće (iako je mnogi zovu voćem), savršena zamena za slatkiše i hladna pića u vrelim danima, ona ima i drugih brojnih koristi za čoveka.

Ima samo 30 kcal u 100 grama, bogata je vitaminima C i A, ali i mnogim drugim zdravim sastojcima.

Evo kako njena konzumacija može pozitivno uticati na zdravlje.

HIDRATACIJA ORGANIZMA

Da bi telo održalo hidrataciju na zadovoljavajućem nivou,  veoma je važno piti dovoljno vode. U tom smislu, lubenica takođe može biti od koristi i to zato što u sebi sadrži čak 92% vode.

Visok sadržaj vode je jedan od razloga zašto konzumacija voća i povrća organizam čini sitim. Kombinacija vode i vlakana znači da jedemo količinski dosta hrane, a unosimo malo kalorija.

Ukratko: Lubenica ima veliki sadržaj vode, što čini telo hidriranim, a nas sitim.

SADRŽI HRANLJIVE SASTOJKE

Od svog povrća i voća, lubenica je u grupi onih koji imaju najmanji broj kalorija. Sadrži samo 30 kcal u 100 grama, a to je manje čak i od voća sa niskim sadržajem šećera (bobičasto voće).

Oko 150 grama lubenice sadrži brojne hranjlive sastojke, uključujući i sledeće minerale i vitamine:

  • Vitamin C: 21%  preporučenog dnevnog unosa.
  • Vitamin A: 18% preporučenog dnevnog unosa.
  • Kalijum: 5% preporučenog dnevnog unosa.
  • Magnezijum: 4% preporučenog dnevnog unosa.
  • Vitamine B1, B5 i B6: 3% preporučenog dnevnog unosa.

Lubenica je bogata i karotenoidima u koje spadaju beta karoten i likopen. Pored toga, sadrži i citrulin, veoma važnu amino kiselinu. 

Vitamin C

Vitamin C je antioksidant koji pomaže u odbrani ćelija od slobodnih radikala.

Karotenoidi

Karotenoidi su pigmenti u koje spadaju alfa i beta karoten koje telo transformiše u vitamin A.

Likopen

Likopen je vrsta karotenoida koja se ne pretvara u vtamin A. Ovaj snažni antioksidant daje crvenu boju plodovima biljaka (paradajz, lubenica) i može imati brojne koristi na zdravlje čoveka.

Kukurbitacin E

Kukurbitacin E je jedinjenje koje ima antioksidantno i antiinflamatorno dejstvo.  U većoj količini od one u lubenici, može se naći u gorkoj dinji.

Ukratko: Lubenica je niskokalorična hrana koja sadrži različite hranljive sastojke, pre svega karotenoide, vitamin C i kukurbitacin E.

SADRŽI SASTOJKE KOJI MOGU POMOĆI U PREVENCIJI KARCINOMA

Istraživači su se bavili likopenom i ostalim jedinjenjma sadržanim u lubenici i njihovim antikancerogenim efektima.

Iako se smatra da unos likopena utiče na smanjenje rizika od nastanka nekoliko vrsta kancera, za sada se čini da taj uticaj najveći kod karcinoma digestivnog sistema.

Likopen deluje tako što snižava insulinu-sličan faktor rasta (insulin-like growth factor – IGF), protein koji utiče na deobu ćelija, a njegov visok nivo se povezuje sa kancerom.

Dodatno, neki istraživači su utvrdili da kukurbitacin E ima sposobnost da usporava rast tumora.

Ukratko: neki sastojci lubenice, ukljčujući kukurbitacin E i likopen su istraživani zbog njihovog potencijalnog uticaja u prevenciji karcinoma.

LUBENICA MOŽE BITI ZNAČAJNA ZA ZDRAVLJE SRCA

Bolesti srca su najveći uzročnik smrtnosti na svetu.

Stil života, uključujući tu i dijetu, mogu smanjiti rizik od infarkta i možanog udara time što će uticati na smanjenje krvnog pritiska i holesterola.

Neka istraživanja ukazuju da likopen može uticati na smanjenje krvnog pritiska i holesterola. Takođe, neke studije govore da likopen može pomoći u održanju fleksibilnosti i debljine zidova arterija.

Lubenica sadrži i citrulin, aminokiselinu koja može povećati nivo azot monoksida u telu. Azot monoksid ima ulogu u širenju krvnih sudova, što utiče na smanjenje krvng pritiska.

Ostali vitamini i minerali iz lubenice – vitamin A, B6, C, magnezijum i kalijum su takođe značajni za srce.

Ukratko: Lubenica sadrži nekoliko komponentni bitnih za zdravlje srca, uključujući i likopen.

MOŽE DA UBLAŽI ZAPALJENSKE PROCESE I SMANJI OKSIDATIVNI STRES

Zapaljenski procesi su ključni pokretači mnogih hroničnih bolesti.

Lubenica može da pomogne u ublažavanju zapaljenskih procesa i oksidativnog stresa, s obzirom da je bogata antiinflamatornim antioksidantima – likopenom i vitaminom C.

Rađena je studija, 2015. godine, kada su laboratorijski pacovi hranjeni nezdravom hranom, ali im je dodavan i prah lubenice. U poređenju sa kontrolnom grupom, oni su razvili niži nivo C-reaktivnog proteina (marker zapaljenskih procesa) i niži oksidativni stres.

Takođe, u ranijim istraživanjima ljudi su konzumirali sok od paradajza obogaćen likopenom i dodatim vitaminom C. Kao rezultat njihovi markeri zapaljenskih procesa su bili na nižem nivou, dok je nivo antioksidanata porastao. A lubenica sadrži i likopen i vitamin C.

Likopen ima pozitivan uticaj i na zdravlje mozga. Na primer, može pomoći u odlaganju početka Alchajmerove bolesti i njenu progresiju. 

Ukratko: Likopen i vitamin C su antiinflamantorni antioksidanti i ima ih u lubenici. Zapaljenski procesi se dovode u vezu sa mnogim hroničnim bolestima.

MOŽE POMOĆI U PREVENCIJI MAKULARNE DEGENERACIJE

Lubenica može pomoći u prevenciji makularne degeneracije (AMD) koja se može pojaviti u poznijim godinama i može dovesti do gubljenja vida. Likopen  zbog svojih antioksidantnih i antiinflamatornih karakteristika može imati značajnu ulogu i uticati na prevenciju razvoja AMD.

Ukratko: Likopen zbog svojih karakteristika može značiti za zdravlje naših očliju i zaštiti od AMD.

MOŽE OLAKŠATI SLABOST  MIŠIĆA

Citrulin, amino kiselina sadržana u lubenici, može imati uticaja u prevenciji bolesti mišića.  

Interesantno je da se ispostavio da sok iz lubenice pospešuje dejstvo citrulina.

Jedno malo istraživanje je sprovedeno tako što je sportistima davan čist sok lubenice, sok lubenice u kombinaciji sa citrulinom i citrulinski napitak. Rezultati su pokazali da su oba napitka od lubenice imala bolji efekat na mišiće i stopu oporavka srca, u poređenju sa citrulinom.

Istaživači su testirali i apsorpciju citrulina. Njihovi zaključci govore da je apsorpcija citrulina efikasnija kada se konzumira kao komponenta soka od lubenice.

Ukratko: Sok od lubenice može imati blagotvorno dejstvo kod oporavka mišića posle vežbanja i citrulin se može smatrati odgovornim za to.

DOBRA JE ZA KOSU I KOŽU

Dva vitamina koja lubenica sadrži – A i C su veoma važni za zdravlje kose i kože.

Vitamin C pomaže telu da napravi kolagen,  protein koji našu kožu čini elastičnom i kosu zdravom.

Vitamin A je takođe važan za zdravu kožu, zato što pomaže formiranje i oporavak ćelija kože. Bez dovoljno vitamina A, naša koža izgleda suvo i ispucalo.

Likopen i beta karoten su značajni u zaštiti kože od opekotina od sunca.

Ukratko: Nekoliko hranjljivih sastojaka iz lubenice su dobri za kožu i kosu. Neki utiču na elastičnost, dok je drugi štite od sunca.

POSPEŠUJE VARENJE

Lubenica sadrži dosta vode i malu količinu vlakana – oba sastoka jako važna za varenje.

Konzumiranjem voća i povrća bogatog vodom (a tu spada i lubenica) i vlaknima može biti  veoma značajno za normalno funkcionisanje naših creva.

Ukratko: Vlakna i voda su važni za zdravo varenje. Lubenica sadrži oba.  

 

 

ZA KRAJ

Da, lubenica je, pored toga što je odlično osveženje, veoma zdravo povrće (iako je mi zovemo voćem). Ima dosta zdravih sastojaka, pre svega likopen i vitamin C. Zato uživajte u letu, a lubenica neka bude tu da ga zasladi i ulepša.

Da li volite da jedete lubenicu? Pišite nam čime se još leti, sem lubenice, osvežavate. A još zanimljivih tekstova na različite teme možete naći na našoj stranici zanimljivo.

Povezani postovi

Komentar 1

  1. Pingback: Anti aging pića - jednostavni, zdravi i korisni napici, put do zdravog života

Vaš komentar

Your email address will not be published.