June 13, 2024

BOŽIĆ U BAVARSKOJ

BOŽIĆ U BAVARSKOJ

Božić – praznik kojeg Hrišćani sa pravom smatraju najvećim svojim praznikom.

Koliko Nemci, samim tim i Bavarci, pridaju značaja Božiću i svemu što ide uz njega govore i mnogobrojni predbožićni vašari koji se održavaju širom Bavarske. Naravno, među njima su se izdvojili vašari u velikim gradovima, ali ništa manje lepi su i oni po manjim mestima. Ono što je zajedničko za sve njih su ukusne kobasice, voće u čokoladi, kuvano vino, pečeno kestenje, karamelizovani pečeni bademi, lešnici i drugo koštunjavo voće. Na mnogima od njih postoji i prigodan muzički program, koji čini da atmosfera bude ne samo u duhu Božića, već i u duhu Bavarske kulture i tradicije.

 Nirnberger Kristkindles markt (Nürnberger Christkindlesmarkt)

Retko koji predbožićni vašar u Nemačkoj je poznat kao Nirnberški (Nurnberger Christkindlesmarkt). Tradicija je ono što krasi ovaj vašar, jer on datira još od davne 1628. godine. A kad smo kod tradicije, moramo spomenuti da su pojedini drveni štandovi (kućice), koji se još uvek koriste, sklopljeni davne 1890. godine!

Nirnberški vašar uveče
Nirnberški vašar uveče

Ovaj vašar je poznat po štandovima koji su presvučeni u crvene i bele štrafte. Na njima se mogu kupiti razni proizvodi domaće radinosti, poput ukrasa i igračaka od drveta, eteričnih ulja, komada odeće ručno istkanih, ali i nezaobilazne kobasice i slatkiši poput čuvenog Nirnberškog Elise Lebkuhena – kolač od đumbira sličnog ukusa naših medenjaka.

 

 

Lebkuchen
Nirnberški Lebkuhen

Ko voli internacionalne proizvode snaći će se i on lako. U blizini centra zbivanja se nalaze i štandovi partnerskih gradova drugih zemalja. Među njima se nalaze Skoplje (odlični vuneni proizvodi) i Cetinje (vina i rakije). Tu su i gradovi iz Italije, Grčke, Rumunije, Izraela, SAD, Ukrajine. 

Nirnberski vasar
Internacionalni deo vašara

Zanimljive informacije o Nirnbeškom Božićnom vašaru možete pronaći i na zvaničnom sajtu ovog vašara pod nazivom Nürnberger Christkindlesmarkt.

Božićno selo u okviru Kraljevske rezidencije u Minhenu (Weihnachtsdorf im Kaiserhof der Residenz München)

Jedno veče u ovom Božićnom selu niko ne može tako lako da zaboravi. Ovde vas očekuju originalne alpske kućice i jedno pravo selo sa kapelom, kao i jasle u prirodnoj veličini. Ovde se održavaju svakodnevno različiti muzički programi. Za decu je posebno interesantno, jer se ovde nalazi i improvizovana šuma sa figurama koje pričaju i pevaju.

U ovo improvizovano selo svakog 5. i 6. decembra dolazi Sv. Nikola (St. Nikolaus) sa svojim sankama, kako bi se deca i njihovi roditelji mogli sa njim da fotografišu.

Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu Weihnachtsdorf im Kaiserhof der Residenz Munchen.

Kristkindlmarkt (Christkindlmarkt)

Najveći Božićni vašar dešava se na Marienplacu (Marienplatz) gde se svakodnevno okuplja ogroman broj ljud kako bi uživali u čarobnoj Božićnoj atmosferi. Mirisi karamelizovanih badema, kuvanog vina i čuvenih bavarskih kobasica smenjuju se od kolibe do kolibe koje se protežu od Karlsplaca pa sve do Muzeja igračaka na Marienplacu.

Božićna atmosfera
Božićna atmosfera
Kuvano vino
Kuvano vino
Rathaus
Rathaus

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo su samo neki od Božićnih vašara koji se širom Bavarske, ali i cele Nemačke tokom decembra održavaju. Ono što je za sve njih zajedničko je tradicija, običaji i lepo raspoloženje posetilaca. Da li ste vi posetili neke Božićne vašare širom Evrope i koliko su vam se dopali?

 

Povezani postovi

Vaš komentar

Your email address will not be published.