May 22, 2024

TOP 10 KOSMOPOLITSKIH GRADOVA

Kosmopolitska kultura, prisutna u mnogim svetskim metropolama, postala je veoma popularna poslednjih decenija.

Internet, televizija, spotovi i reklame neprestano prikazuju zavodljive video snimke kosmopilitskih mega gradova. Život u bilo kom od ovih gradova znači svakodnevno susretanje sa ljudima iz različitih delova sveta. Svet je danas dom barem deset kosmopolitskih gradova koji nude veliki izbor opcija za zabavu, lični razvoj i slobodu duha.

Ali, šta tačno znači kosmopolitski  grad ? Kosmopolitski  grad nije  isto što i metropola.On upućuje na veliku poplaciju  različitog etničkog i kulturnog porekla, grad koji je ambasador mnoštva kultura. Naša lista kosmopolitanskih gradova izgleda ovako:

1. Dubai

Kosmopolitski grad broj 1 u svetu i najveć grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Zapanjujućih 83% stanovnika je imalo strano poreklo u 2014. godini. Razlog za ovu veliku raznolikost populacije je rapidan ekonomski rast UAE koji privlači ljude u potrazi za dobrim poslovnim prilikama. Dubai se smatra jednim od najsigurnijih gradova na svetu. Oni koji ga posete imaće priliku da vide jedan od najzauzetijih aerodroma na svetu, najveći šoping centar, Burdž Kalifu i moći će da uživaju u specijalitetima u jednom od 5000 restorana

2. Brisel

Drugi kosmopolitski grad, glavni grad Belgije, sa 62% stanovništa stranog porekla. Ovaj grad je prestonica Evropske Unije i NATO. Brisel nudi posetiocima i rezidentima bogatu istoriju i obilje muzeja , pozorišta i istorijskih građevina. Svoj status kosmopolitskog grada , Brisel duguje i multinmacionalnim kompanijama koje su svoje sedište našle u Briselu i tako povukle sa sobom veliki broj zaposlenih međunarodnog porekla.

3. Toronto

Treći na listi kosmoplitskih gradova je Toronto sa 46% populacije koja dolazi iz drugih zemalja. Toronto je dom za više od 200 različitih etničkih grupa koje donose sa sobom više od 140 jezika. Toronto je važan industrijski, finansijski i komercijalni centar u Kanadi koji nudi značajne poslovne prilike koje su magnet za migracije.

 

4. Sidnej

Sa populacijom preko 4,5 milona stanovnika , Sidnej je najveći grad u Australiji. Procenat strane populacije je 39% pa ga često opisuju kao najveći multietnički grad u južnoj hemisferi.  U Sidneju se može promnaći sve što se poželi. Često ga nazivaju australijanski New York i to nije slučajno. Sličnost sa “Velikom Jabukom” je prilično velika iako je život ovde neuporedivo opušteniji i ljudi uživaju više slobodnog vremena.

 

 

 

5.Singapur

Grad u jugoistočnoj Aziji je jedinstveno multikulturalno mesto. Ovo malo ostrvo se ponosi raznolikošću kultura i religija koje harmonično  koegzistiraju. Većina stanovnika potiču  iz Kine a ostale etničke grupe uključuju Maleziju, Indiju i Evroaziju.  Blizu 40% populacije nije rođena ovde a kako bi se komunikacija nesmetano odvijla engleski, malezijski, mandarinski i tamil su četiri zvanična jezika u Singapuru.

 

 

6.New York

Grad koji  diktira svetski stil života predstavlja ultimativnu destinaciju. Oni koji dođu da posete New York šopinguju više no što žele, plaćaju visoke cene za ulaznace u neke od najboljih svetskih muzeja i suočavaju  se sa teškim izborom gde da večeraju. Kažu da je New York grad svih gradova, mesto gde ne možete a da se ne prepustite hedonizmu.

 

7.London

London je dostigao najveću populaciju u istoriji – 8,6 miliona. Svaki treći rezident nije rođen ovde  a u pojedinim delovima polovina stanovnika nisu Britanci. Zanimljivo je što najveći broj stranaca čine Indijci, Nigerijci i Poljaci.

Najbolji svetski šoping nije uvek jeftin ali Londonski šoping provod u kombinaciju sa degustacijom u izvanrednim restoranima učiniće bolje provedeno vreme nego i u jednom drugom gradu. Obzorom  na dosta kiše i sivala, ironična je činjenica da je London iznad svih drugih gradova kada su u pitanju aktivnosti napolju. Ali to samo pokazuje moć londonskih ulica kojima teče kreativnost, agitacija i kosmopolitanski duh.

                                   

8. Berlin

Prostirući se na 890 km² i sa populacijom od 3,5miliona stanovnika , Berlin je mesto za sve životne stilove i sve životne dobi. Ovaj grad se usuđuje da bude različit.To je grad dvadesetčetvoročasovne zabave, grad koji nudi neverovatan spektar restorana, šopova i noćnog života zahvaljujuću mešavini različitih kultura i stilova.  Između starih građevina i savremene arhitekture održavaju se najvažnije svetske izložbe i kulturni događaji. U Berlinu se uvek dešava nešto interesantno, bilo da je to film, festival ili sajam mode i na taj način on provlači međunarodnu pažnju i turiste kosmpolite.

9.Amsterdam

Simbol slobode i tolerancije, mesto gde  se svako oseća slobodnim da bude ono što jeste. Duh dobrodošlice je ono što čini Amsterdam gradom koji se mora videti iako bi njegove galerije i elegantni kanali bili dovoljni da privuku  posetioce. Mnoge destinacije mogu da se hvale da  su jedinstvene ali u Amsterdamo svako će otkriti da  nema ni najmanje sumnje da je jedinstven.

10. Pariz

Prema skorašnjim procenama, Pariz ima 2,2 miliona stanovnika. Međutim, ako se uzmu u obzir stanovnici u okolinim naseljima , Pariz broji 10,5 miliona stanovnika što ga čini jednim od najmnogoljudnijih gradova Evrope. Pariz je jedan od najlepših gradova na svetu i  nepobediv je kada je u pitanju krajnja sofisticiranost. Njegovi bulevari pozivaju na besciljno lutanje, razgledanje izloga i kafe pauze , u isto vreme zadivkljujući najelegantnijom modom i kušanjem najprefinjenije hrane. Pariz je jedan od onih gradova koji nikoga ne ostavljaju razočaranim , a romantična slika o njemu se iznova i iznova potvrđuje.

 

Očekuje se da će gradovi na ovoj listi nastaviti da privlače strance i u buduće. Ne samo što rastuće ekonomije ovde nude bolje mogućnosti za zapošljavanje , već se i rastuća poplacija često grupiše u tzv. distrikte stvarajući mini zemlje u gradovima (kao “Kineski grad” ili “Mala Italija” na primer). Ova činjenica smanjuje strah od započinjanja života u novoj zemlji jer imigranti mogu  da se osećaju kao kod svoje kuće. Takođe, trend imigracija u ovim gradovima će se nastaviti imajući u vidu familije koje se trude da se spoje. Često jedan ili dva člana porodice započinju život u stranoj zemlji i kada se naviknu povlače za sobom ostale članove kako bi zajedno tragali za boljim kvalitetom života . Ovaj trend vodi ka povećanju raznolikosti kosmopolitskih gradova.

Povezani postovi

Vaš komentar

Your email address will not be published.